měření času
Text dotazu
Dobrý den,
chci se zeptat na to, od kdy se začal čas počítat nejen na hodiny, ale také na minuty, případně i vteřiny.
Odpověď
Dobrý den,
na rozdíl od hodin, které mají své pevné místo ve starověké historii, měření času na kratší oddíly se bylo poprvé zaznamenáno ve středověku, díky kdy bylo možno zkontruovat "přesnější" časoměrné přístroje, jako např. mechanické nebo vodní hodiny. V roce 1660 dospěl vývoj kyvadlového měření času tak daleko, že Londýnská královská společnost navrhla používat sekundové kyvadlo jako měření délky intervalu.
Dalo by se tedy říci, že přesné měření času (tedy na minuty a sekundy) se vyvíjelo v závislosti na složitosti a kvalitě časoměrných zařízení.
Použité zdroje
Wikipedie:
https://cs.wikipedia.org/[…]/M%C4%9B%C5%99en%C3%AD_%C4%8Dasu
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hodina
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sekunda
MICHAL, Stanislav. Hodiny : (od gnómu k atomovým hodinám). Praha : Polytechnická knižnice, 1980.
HAWKING, Steven. Stručná historie času : od velkého třesku k černým dírám. Praha : Argo, 2007. ISBN 978-80-7203-946-3
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Knihovna Matematicko-fyzikální fakulty UK
Datum zadání dotazu
21.09.2017 20:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu