mentálně postižený uživatel, oslovování
Text dotazu
Rád bych věděl,jak postupovat při dohodě s mentálně postiženým občanem trvale žijícím v ústavním zařízení, na vzájemném oslovování přičemž dosavadní trend byl takový,že bylo uživateli tykáno a jím poskytovateli naopak vykáno.Existuje nějaká metodika, či pravidla jak postupovat?
Odpověď
Dobry den, myslime si, ze pravidla lekarske etiky se nelisi od etikety a plati stejna pravidla pri komunikaci s mentalne postizenymi jako s lidmi bez psychickeho postizeni. Dospeli lide si bezne vykaji, pokud osloveni a vykani chteji zmenit nebo upravit na tykani, musi se oboustranne domluvit. To se tyka pracovni i spolecenske komunikace. (Nevim, zda v pripade, ktery mate na mysli, je oboustranna domluva mozna.) Kniha, ktera by mohla pojednavat i o Vami sledovane problematice, je v soucasne dobe u nas pujcena, nemohu proto overit, zda je moje domnenka spravna. Treba budete mit moznost pujcit si knihu v jine knihovne, prip. pockate, az se nas exemplar do fondu vrati?
KREJCIROVA, Olga Manual zakladnich postupu jednani pri kontaktu s osobami s mentalnim postizenim. Olomouc: Univerzita palackeho v Olomouci, 2007.  ISBN 978-80-244-1635-9.
Prosla jsem vetsi mnozstvi zdroju, ale bohuzel jsem metodiku nebo nejake pojednani, doporuceni k problematice oslovovani ve Vami zminovanem pripade nenasla.
Deklarace prav dusevne postizenych lidi - rezoluce schvalena valnym shromazdenim OSN dne 20. prosince 1971 uvadi: 1. Dusevne postizeny obcan ma, pokud je to jen mozne, stejna prava jako ostatni obcane.
Zdroj: KORENEK, Josef Uvod do lekarske etiky. Olomouc: Vydavatelstvi Univerzity Palackeho, 1996.
Dalsi zdroj uvadi: Prakticke desatero, bod 7. Pacienta vzdy radne oslovujeme prijmenim, pred kterym nezapomenme uvest pani ci pane. Pokud ma pacient akademicky titul, tak jej v osloveni pouzivejme.
Zdroj:Manualek o etice pro zdravotni sestry. Ceske osetrovatelstvi 5: prakticka prirucka pro sestry. Brno: Institut pro dalsi vzdelavani pracovniku ve zdravotnictvi, 2000.
Madridska deklarace schvalena Svetovou psychiatrickou asociaci v Madride 25.8.1996:
3. Pacient ma byt prijimam jako partner, ktery ma v terapeutickem procesu sva prava. Vztah mezi lekarem a pacientem musi byt zalozen na vzajemne duvere a respektu, tak aby bylo pacientovi v co nejvetsi mire umozneno svobodne a informovane rozhodnuti....
4. Pokud je pacient nekompetentni nebo pokud neni schopen se vhodne rozhodnout v dusledku psychicke nemoci, ma psychiatr spolupracovat s rodinou, pripadne, pokud je to vhodne, vyhledat pravni pomoc, tak aby byla zabezpecena lidska dustojnost a prava pacienta....
Zdroj: KORENEK, Josef. Lekarska etika. Praha: Triton, 2004.
Domnivam se, ze lze bez problemu posuzovat pripad od pripadu, prihlednout k zabehnutym zvyklostem ustavu, ale tak, aby se klient (pacient) citil v zarizeni dobre. Problematiku jsem mela moznost konzultovat s reditelem domu pro seniory nebo domu s pecovatelskou sluzbou, kde je situace trosku jina, nicmene v lescems muze byt podobna. Bylo mi sdeleno, ze u nich dodrzuji etiketu s vykanim a oslovovanim prijmenim klientu i personalu.
Doplnění:
Dostala se mi do ruky kniha, ktera v dobe, kdy jsem Vam odpovidala na dotaz, byla pujcena. Jedna se o skripta KREJCIROVA, Olga. Manual zakladnich postupu jednani pri kontaktu s osobami s mentalnim postizenim. Olomouc: Univerzita Palackeho, 2007., kde na str.18 je zodpovezena primo otazka, kterou si kladete:
"Jak budeme osobu s mentalnim postizenim oslovovat? Odpoved: Vzdy, kdyz budeme dospelou osobu s mentalnim postizenim oslovovat - vykejte ji! Dospely clovek s mentalnim postizenim ma jine moznosti v porozumeni. Neznamena to ale, ze neni dospely. Pouzivejme rec dospelych, nikdy nepouzivejme zdrobneliny v jeho osloveni. ..."
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.11.2007 17:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu