měkkýši, radula
Text dotazu
Co je to radula a nějaké zajímavosti?
Odpověď
Dobry den,
radula je rohovita paska v ustni dutine plzu, viz. nize citace ze dvou zdroju:
Ottuv slovnik naucny: illustrovana encyklopaedie obecnych vedomosti. Praha: J. Otto, 1901 a 1904.
radula - paska jazykova v ustech nalezame u vyssich mekkysu rohovitou celist a chitinovou pasku jazykovou, slozenou z drobnych zoubku
Naucny slovnik zemedelsky. Praha: Statni zemedelske nakladatelstvi, 1981.
radula (skrabaci paska), chitinova nebo konchiolonova paska posazena pravidelnymi radami zoubku, pohybuje se na svalnatem, chrupavkou vyztuzenem valu v ustni dutine nekterych mekkysu (paplzu, prilipkovcu, plzu, kelnatek a hlavonozcu) a seskrabuje kousky potravy do jicnu.
Zajimavosti si ale musite najit sama prostudovanim knih nebo clanku z odborne literatury.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2008 17:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu