Medvědí služba
Text dotazu
V čem má základ tzv. "medvědí služba"?
Př: Protestující udělali své věci jenom medvědí službu.
Odpověď
Dobry den,
Slovnik ceske frazeologie a idiomatiky, svazek Vyrazy slovesne, v hesle "prokazat/prokazovat nekomu (necim) medvedi sluzbu" mimo jine uvadi, ze toto rceni vychazi z bajky I.A.Krylova (1769-1844) Poustevnik a medved (uvadeny jsou roky 1807 nebo 1808), v niz cviceny medved poustevnika nechtene zabije prudkou ranou pri odhaneni much. Medvedi sluzba n. medvedi sluzby je vykladana jako cin, cinnost konana s dobrym umyslem nekomu, necemu prospet, pomoci, ale pusobici svym ucinkem pravy opak. Podle knihy Cestina vsedni i nevsedni se v cestine spojeni "medvedi sluzba" objevilo poprve v novinovem clanku z roku 1959.
pouzita literatura:
* Slovnik ceske frazeologie a idiomatiky : vyrazy slovesne. Praha : Academia, 1994. s. 102. ISBN 80-200-0428-9.
* Slovnik ceske frazeologie a idiomatiky : vyrazy neslovesne. Praha : Academia, 1988. s. 311.
* Cestina vsedni i nevsedni. Praha : Academia, 1972. s. 367-368.
Puvodni bajku si muzete precist napr. v nekterem z ceskych vydani Krylovovych Bajek, pripadne v prevypravene podobe v knihach Zakopany pes ... nebo Jadro pudla:
* KRYLOV, Ivan Andrejevic. Bajky. Praha : Lidove nakladatelstvi, 2000. s. 20-21.
* KRYLOV, Ivan Andrejevic. Bajky. Ostrava : Knizni expres, 2000. s. 113-116. ISBN 80-86132-41-2.
* POKORNY, Jindrich. Zakopany pes aneb o tom, jak, proc a kde vznikla nektera slova, jmena, rceni, uslovi, porekadla a prislovi. Praha : Albatros, 1976. s. 254-255.
* KRATKY, Josef. Jadro pudla : mala encyklopedie nejfrekventovanejsich rceni, prislovi a sentenci. Mlada Boleslav : Sebek & Pospisil, 1991. s. 87. ISBN 80-85210-17-7.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.04.2008 13:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu