Média a pedagogika
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké knihy mi můžete doporučit k tématu Média z hlediska pedagogiky, výchovy a vzdělávání. Knih je o médiích mnoho, ale chtěl bych najít vhodné pro odbornou práci. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
literaturu k danému tématu by bylo lepší, kdybyste vyhledával sám. Za prvé by to měla být Vaše odborná práce a za druhé Vy sám nejlépe poznáte, který záznam je pro Vás relevantní. Národní knihovna ČR zpřístupňuje volně na svých stránkách www.nkp.cz katalogy a databáze, ve kterých lze vyhledávat podle klíčových slov (předmětových hesel). Knih k médiím je tam opravdu velmi mnoho, jsou často ve spojitosti s výchovou; nedokážeme ale posoudit, jestli i tyto knihy Vás zajímají, jak moc jsou vhodné pro Vaši práci.
Kolektivní monografie s tématikou z oblasti mediální pedagogiky uvádí za každým příspěvkem prameny literatury, ze které autor kapitoly čerpal.  Doporučujeme proto např.:
PAVLIČÍKOVÁ, Helena a kol. Mediální pedagogika. Média a komunikace v teorii a učitelské praxi. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2009. ISBN 978-80-7394-190-1.
Posíláme Vám na ukázku několik záznamů z báze NKC (elektronický katalog NK ČR) a několik odkazů z internetu.
Další odkazy z webu:
http://www.medialnipedagogika.cz/co-je-medialni-pedagogika
http://www.medialnipedagogika.cz/wp-content/uploads/Schorb-Sloboda_Teorie-med-ped_in_Medialni-pedagogika-v-teorii-a-praxi.pdf
Další záznamy, které můžete najít i sám v elektronickém katalogu (baze NKC) Národní knihovny ČR:
Mlcoch, Milos, 1964-
Komunikacni vychova a skolska praxe / [Milos Mlcoch a kolektiv]. -- 1. vyd.. -- Olomouc : Univerzita Palackeho v Olomouci, 2012. -- 236 s. : il. ; 21 cm. -- (Kolektivni monografie)
ISBN 978-80-244-3016-4 (broz.) : neprodejne
Cast. slovensky text, anglicka resume
Pod nazvem: Pedagogicka fakulta, Univerzita Palackeho v Olomouci. -- Obsahuje bibliografie a bibliograficke odkazy. -- Urceno pro odbornou verejnost
Univerzita Palackeho. Pedagogicka fakulta
* komunikacni vychova
* kurikulum
* komunikacni dovednosti
* medialni komunikace
* ctenarska gramotnost
* vzdelavaci programy -- Cesko
* kolektivni monografie
Signatury:* 54 H 331612*
Medialni tvorba v kontextu vzdelavani : na prikladu cesko-nemeckeho medialne-pedagogickeho projektu o genetice / Zdenek Sloboda ... [et al.]. -- Vyd. 1.. -- Brno : Barrister & Principal, 2011. -- 113 s. : il. ; 23 cm
ISBN 978-80-87474-28-0 (broz.) : Kc 195,00
Cast. prelozeno z nemciny. -- Obsahuje bibliografie a bibliograficke odkazy
Sloboda, Zdenek, 1981-
* audiovizualni media
* medialni vychova
* vzdelavaci projekty
* kolektivni monografie
Signatury:* 54 F 109164* SF II 081696#
Bina, Daniel, 1969-
Texty, media a edukace : studie k teorii jazyka, komunikace a medialni gramotnosti / Daniel Bina. -- 1. vyd.. -- Ceske Budejovice : Vlastimil Johanus, 2011. -- 152 s. ; 21 cm
ISBN 978-80-87510-05-6 (broz.)
Cast. anglicky text, anglicke resume
250 vyt.. -- Obsahuje bibliografii
* socialni komunikace
* medialni komunikace
* filozofie jazyka
* medialni gramotnost
* medialni vychova
* studie
Signatury:* 54 H 329719*
Mervart, Jan, 1980-
Media a multimedia v pedagogicke praxi. Filmova a multimedialni tvorba / Jan Mervart, Jaromir Petera. -- Vyd. 1.. -- Hradec Kralove : Gaudeamus, 2010. -- 52 s. ; 30 cm
ISBN 978-80-7435-045-0 (krouzkova vazba)
Nad nazvem: Univerzita Hradec Kralove, Institut dalsiho vzdelavani -- Na obalce nad nazvem: M10. -- Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy
Petera, Jaromir
Media a multimedia v pedagogicke praxi (projekt)
Univerzita Hradec Kralove. Institut dalsiho vzdelavani
* film
* autorske pravo -- Cesko
* medialni vychova
* ucebni texty
Signatury:* 54 D 167867*
Niklesova, Eva
Medialni gramotnost a medialni vychova : studijni texty / Eva Niklesova, Daniel Bina. -- 1. vyd.. -- Ceske Budejovice : Vlastimil Johanus, 2010. -- 86 s. : il. ; 21 cm + 1 CD-ROM (prezentace, projekty)
ISBN 978-80-904247-6-0 (broz.)
350 vyt.. -- Obsahuje bibliografii a bibliograficke odkazy
Bina, Daniel, 1969-
* medialni gramotnost
* medialni vychova
* ucebni texty
Signatury:* 54 H 314988
Pospisil, Jan
Medialni vychova / Jan Pospisil, Lucie Sara Zavodna. -- Vyd. 1.. -- Kralice na Hane : Computer Media, 2009-2010. -- 4 sv. : il. (prevazne barev.), portrety ; 30 cm
ISBN 978-80-7402-022-3 (ucebnice : broz.). -- ISBN 978-80-7402-039-1 (cvicebnice - zadani : krouzkova vazba). -- ISBN 978-80-7402-055-1 (cvicebnice - reseni : broz.). -- ISBN 978-80-7402-040-7 (metodika : broz.)
. -- Obsahuje bibliografie a bibliograficke odkazy
Obsahuje:[ucebnice]. 2009. 88 s. -- cvicebnice - zadani. 2010. 88 s. -- cvicebnice - reseni. 2010. 88 s. -- metodika. 2010. 112 s.
Zavodna, Lucie Sara, 1984-
* medialni vychova
* ucebnice strednich skol
Signatury:* 54 D 165560* 54 D 169675* 54 D 169864* 54 D 169865*
Strachota, Karel, 1962-
Byt v obraze : medialni vzdelavani s vyuzitim audiovizualnich prostredku / [autori Karel Strachota, Jaroslav Valuch]. -- Praha : Clovek v tisni, 2007. -- 195 s. : il. (prevazne barev.), portrety, faksim. ; 30 cm
ISBN 978-80-86961-35-4 (krouzkova vazba)
Na obalce: namet a scenar Jeden svet na skolach ; produkce Clovek v tisni - spolecnost pri Ceske televizi. -- Obsahuje bibliograficke odkazy
Valuch, Jaroslav, 1979-
Jeden svet na skolach (projekt)
Clovek v tisni (spolecnost)
* medialni gramotnost
* medialni vychova
* metodicke prirucky
Signatury:* 54 D 150930
Medialni gramotnost: novy rozmer vzdelavani / Jan Jirak, Radim Wolak (editori). -- [Praha] : Radioservis, 2007. -- 152 s. : il. ; 20 cm
ISBN 978-80-86212-58-6 (broz.)
Cast. anglicky a nemecky text
. -- Obsahuje bibliografie a bibliograficke odkazy
Jirak, Jan, 1958-
Wolak, Radim, 1977-
* medialni gramotnost
* medialni vychova
* sborniky konferenci
Signatury:* 54 H 285927
SF II 080264#
Micienka, Marek
Rozumet mediim : zaklady medialni vychovy pro ucitele / Marek Micienka, Jan Jirak a kol.. -- Vyd. 1.. -- [Praha] : Partners Czech, c2006. -- 218 s. : il., portrety ; 30 cm
ISBN 80-239-6762-2 (krouzkova vazba)
Vychazi ve spolupraci s Centrem pro medialni studia CEMES UK FSV -- 1000 vyt.. -- Obsahuje bibliografie
Jirak, Jan, 1958-
Univerzita Karlova. Centrum pro medialni studia
* masmedia
* medialni vychova
* metodicke prirucky
Signatury:* 54 D 140935*
Roth, Jiri, 1963-
Medialni vychova v Cechach. Tistena media / [autor Jiri Roth]. -- 1. vyd.. -- Praha : Tutor, c2005. -- 118 s., xiv s. obr. pril. : il. (nektere barev.) ; 24 cm
ISBN 80-86700-25-9 (broz.)
Obalkovy nazev: Tistena media v konfrontaci s internetem, rozhlasem a televizi
Hrbetni nazev: Medialni vychova v Cechach - tistena media
. -- Obsahuje bibliografii
* noviny -- Cesko
* zurnalistika -- Cesko
* medialni komunikace -- Cesko
* popularne-naucne publikace
Signatury:* 54 F 081869*  SF II 075017#
Evropska media a weby v ceske skole : prirucka pro ucitele, zaky a studenty. -- 1. vyd.. -- Praha : Ustav pro informace ve vzdelavani, 2004. -- 54 s. : il. ; 30 cm
ISBN 80-211-0468-6 (broz.)
Cast. anglicky, francouzsky, italsky, nemecky, polsky a spanelsky text
Vydano v ramci projektu Evropske vzdelavaci porady a webove stranky - dalsi moznost spojeni pro ceske skoly, jehoz resitelem je UIV -- Na obalce nad nazvem: Ustav pro informace ve vzdelavani, EUP -- 2000 vyt.. -- Obsahuje bibliografii
Evropske vzdelavaci porady a webove stranky - dalsi moznost spojeni pro ceske skoly (projekt)
Ustav pro informace ve vzdelavani
* vychova a vzdelavani -- Cesko
* zakladni skoly -- Cesko
* stredni skoly -- Cesko
* televizni porady -- zeme Evropske unie
* rozhlasove porady -- zeme Evropske unie
* WWW aplikace -- zeme Evropske unie
* pocitacem podporovana vyuka -- zeme Evropske unie
* informacni publikace
Signatury:* 54 D 131823*
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2012 12:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu