Mechanismus vyvažující poměr mužů a žen v populaci
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, co způsobuje, že poměr mužů a žen v populaci je přibližně vyrovnaný (zhruba 1:1,05). Doplňující otázka - je tento poměr stejný u všech savců, respektive živočišných druhů?
Odpověď
Dobrý den,
zastoupení mužů a žen v populaci je obecně uváděno v jemně nerovném poměru, v němž o několik jednotek převažují muži. Na téma poměru mužů a žen v populaci vznikla řada studií a článků; z některých pro Vás níže vybíráme souhrnné informace.
Na celkový počet jedinců jednoho a druhého pohlaví v populaci lidí mají vliv různé faktory, které lze rozlišit na faktory zasahující po narození dítěte a na ty prenatální (jinak také „přirozené“).
Mezi příčiny, jež regulují zastoupení jednotlivých pohlaví v populaci po narození patří častější úmrtí novorozenců mužského pohlaví při špatných zdravotních podmínkách (při infekcích apod.), úmrtí dané společenskou rolí muže (je častěji vystaven vnějším nebezpečím), dále například státem regulovaná porodnost, společenský tlak, aby potomek byl pouze mužského pohlaví nebo socioekonomická situace rodin. Z historie jsou zaznamenána období, kdy byl nedostatek žen nebo mužů kvůli konkrétním válečným událostem. Takovéto faktory se shrnují jako „vnější vlivy“ směřující k dysbalanci mezi počty osob opačného pohlaví.
Publikace C. M. Ren Ženy, muži a společnost (český překlad z roku 2003) uvádí:
„Za normálních okolností je poměr narozených chlapců a dívek zhruba vyrovnaný; v Číně, Indii a řadě dalších zemí (Pákistán, Bangladéš) je však výrazně vychýlen ve prospěch mužského pohlaví (…). Tento poměr existoval ve jmenovaných zemích i v minulých dobách, kdy rodiče někdy zabíjeli novorozené dívky tím, že je nechali napospas přírodním živlům, a mnoho dívek také zemřelo v útlém dětství v důsledku zanedbání nebo podvýživy. Spolu se zaváděním nových lékařských technologií je vraždění ženských novorozeňat nahrazováno selektivně prováděným ukončením těhotenství v případě, že je plod ženského pohlaví. Tento způsob selekce pohlaví dále prohlubuje vychýlení demografického poměru mužů a žen, což vede některé autory k tvrzení, že dochází k jakési systematické genderocidě (…)“ (s. 109)
Zjevně tak skrze lékařské zákroky dochází k prolnutí „vnějšího“ zásahu s „přirozeným“ vlivem na vývoj lidského zárodku. Přitom jsou další přirozené (prenatální) faktory, na základě kterých se začne vyvíjet plod mužského nebo ženského pohlaví, obtížně definovatelné. V dostupných přehledech jsme nalezli, že v tomto smyslu může pohlaví ovlivnit například věk a zdravotní stav rodičů (včetně psychické kondice), hladina hormonů v okamžiku početí, dále i pořadí dítěte (zda je pro matku první nebo již druhé atd.) nebo rasa. Primárně ale pohlavní buňky savců nesou stejné množství X i Y chromozomů, a tudíž jsou zygoty (buňky vniklé splynutím samčí a samičí gamety; spermie a oocytu) ve své podstatě shodně připravené pro budoucí samce i samičky.
Ostatní živočišné druhy mají ve srovnání s lidskou populací vyrovnanější poměr samčích a samičích jedinců. Přehledně, včetně odkazů na související studie, o této problematice informuje anglická Wikipedia: [pracovní překlad] „Rovné počty obou pohlaví vycházející z rovných počtů jedinců jsou evolučně stabilní strategií: kdyby populace z této rovnováhy začala vybočovat (jedno z pohlaví je upřednostňováno), toto pohlaví by nutně disponovalo výraznějšími reprodukčními úspěchy s nasazením menšího úsilí než druhé pohlaví.“ (https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_ratio). V kontextu zvířecí populace se dále nezřídka hovoří o její regulaci skrze umělé zásahy v rámci laboratoří, velkochovů a obecně živočišné produkce.
Zdroje a doporučené články:
RENZETTI, Claire M., CURRAN, Daniel J., GJURIČ, Lukáš a Univerzita Karlova. Ženy, muži a společnost. Praha: Karolinum, 2003. 642 s. ISBN 80-246-0525-2.
RITCHIE, Hannah, ROSER, Max. Gender Ratio. OurWorldInData.org. [online], cit. 21. 12. 2022, dostupné z: https://ourworldindata.org/gender-ratio
Studie „How pollution may be changing the ration of girls to boys“ a „Multi-factorial influence on sex-ratio“ jsou dostupné z: https://www.stir.ac.uk/news/2014/06/boys-to-girls-birthrate/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_ratio
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_sex_ratio
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ur%C4%8Den%C3%AD_pohlav%C3%AD
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pom%C4%9Br_pohlav%C3%AD
LEE DAVIS, Devra, GOTTLIEB, Michelle B., STAMPNITZKY, Julie R. Reduced Ratio of Male to Female Births in Several Industrial Countries, JAMA The Journal of the American Medical Association 279(13):1018-23. Dostupné online: https://www.researchgate.net/publication/51325887_Reduced_Ratio_of_Male_to_Female_Births_in_Several_Industrial_Countries_A_Sentinel_Health_Indicator
https://population.un.org/wpp/
https://www.stefajir.cz/zygota
https://www.worldometers.info/world-population/world-population-gender-age.php
https://statisticstimes.com/demographics/world-sex-ratio.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6680155/
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.12.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu