mayské číslice
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se informovala. Potřebuji
převést do mayských číslic toto datum 18.8.1985. Tak, aby to bylo správně.
Děkuji za informaci či doporučení
Odpověď
Dobrý den,
Mayové "používali dvacetinné soustavy, založené ani původně na poštu prstů (na nohou i rukou); s ní jsou spojeny i mayské kalendářní výpočty, podle nichž byli Mayové schopni určit (ovšem hypoteticky) časové vzdálenosti dlouhé i několik miliard dnů. Základem této soustavy byl den - maysky 1 kin.
Dvacet kinů - 20 dní - tvořilo jeden mayský měsíc, uinal. Ve třetím řádu by mělo být 20 x 20; poněvadž však mayský sluneční rok trval jenom 18 měsíců, nebylo vyšší jednotkou 20 x 20, nýbrž 20 x 18, tedy 360. Těchto 360 dní tvořilo 1 tun. Dále však tato soustava už postupovala pravidelně: 20 roků (což byla jedna z nejdůležitějších mayských časových jednotek) tvořilo 1 katun čili 7200 dní. 20 katunů = 1 baktun (144 000 dní), 20 baktunů = 1 pictun (2 880 000 dní), 20 pictunů = 1 calabtun (57 600 000 dní), 20 calabtunů = 1 kinchiltin (1 152 000 000 dní) a konečně 20 kinchiltunů tvořilo 1 alautun, což činilo 23 400 000 000 dní.
Tímto způsobem dokázali Mayové přesně určit a přesně napsat jakékoliv sebevzdálenější datum, jakékoliv číslo. Například 1 388 308 bylo třeba maysky vyjádřit a napsat takto: 9 baktun, 12 katun, 16 tun, 7 uinal, 8 kin."
(ŠTĚPÁNEK, Pavel. Umění mexických indiánských civilizací. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 2002, s. 74 - 75.)
Na internetu je k dispozici jistý převodník našeho data na mayské datum - naleznete jej zde: http://www.manana.cz/kalendar/julian.html
Doporučená literatura k tématu:
* ŠTĚPÁNEK, Pavel. Umění mexických indiánských civilizací. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 2002.
* OWUSU, Heike. Symboly Inků, Mayů a Aztéků. 1. vyd. Olomouc : Fontána, 2004.
* LONGHENA, María. Mexiko : Mayové, Aztékové a další předkolumbovské národy. 2. vyd. Čestlice : Rebo, 2006.
Internetové zdroje:
* http://vesmir.msu.cas.cz/Pavel/mayove_cisla.html
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Maysk%C3%A1_dvac%C3%ADtkov%C3%A1_soustava
* http://sisyfos.zcu.cz/dalsi/mayove/mayove.htm
* http://www.manana.cz/kalendar/zprava_show.php?&id=30
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.11.2011 16:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu