maurská zahrada
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych znát všechny vydané dokumenty(články, knihy, mapy, plány, které se zabývají maurskýmí zahradami (umění zahrad vzniklých pod vlivem arabské kultury ve středověku ve Španělsku). Děkuju.
Odpověď
Dobry den, ve fondu NK CR se nam  podarilo nalezt pouze knihy, ktere venuji problematice maurskych zahrad spise okrajove. Vetsinou je tomuto tematu v nize uvedenych publikacich venovana kapitola, pripadne slovnikove heslo k pojmu maurske/islamske zahrady ci k jednotlivym prikladum techto zahrad (Alhambra, Generalife atd.).
Knihy, ktere jsou ulozene v prirucnich knihovnach jednotlivych studoven, si muzete prostudovat bez objednani na zaklade platneho ctenarskeho prukazu nebo jednodenni vstupenky (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98).
Knihy ulozene ve skladistich je nutne predem ke studiu objednat prostrednictvim Elektronickeho katalogu NK CR - baze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), k jejich objednani a studiu je nutny platny ctenarsky prukaz. Informace o dalsich moznostech objednani dokumentu naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_vypsluzby_prezencni.htm.
* Prispevky k teorii  a vyvoji zahradniho umeni. V Brne : Mendelova zemedelska a lesnicka univerzita, 2005. 81 s. ISBN 80-7157-909-2.
signatura: 54 D 139446
- s. 4-12 kapitola Islamske zahrady ve Spanelsku a Portugalsku, doporucena literatura
* Encyclopedia of gardens : history and design.  Chicago : Fitzroy Dearborn Publishers, 2001. 3 sv. ISBN 1-57958-173-0.
signatura: E 059281-E 059283 (ulozeno v prirucni knihovne Studovny spolecenskych a prirodnich ved, SSV 712(031) ENC 1-3)
- obsahuje doporucenou literaturu
* THACKER, Christopher. The History of Gardens. Berkeley : Univ. of California Pr., 1985. 288 s.
signatura: T 127669 (ulozeno v prirucni knihovne Studovny spolecenskych a prirodnich ved, SSV 712 THA)
- kapitola
* TURNER, Tom. Garden history : philosophy and design, 2000 BC--2000 AD. London : Spon Press, 2005. 294 s. ISBN 0-415-31749-5.
signatura: T 201855 (ulozeno v prirucni knihovne Vseobecne studovny, BMO XV D 167)
- kapitola, planky, nakresy
* KELLER, Herbert. Kleine Geschichte der Gartenkunst. 2. vyd. Berlin : Blackwell Wissenschafts-Verlag, 1994. 244 s. ISBN 3-8263-3022-6.
signatura: T 174996
- kapitola
* The Oxford Companion to the Garden. Oxford : Oxford University Press, 2006. 554 s. ISBN 0-19-866255-6 ; 978-0-19-866255-6.
signatura: E 061793
Pro vyhledani dalsi literatury bychom Vam doporucili vyuzit licencovane clankove databaze, narodni bibliografie jednotlivych statu, ktere jsou dostupne v NK CR, katalogy narodnich knihoven volne pristupne na internetu nebo souborne katalogy.
Prehled licencovanych clankovych databazi dostupnych v NK CR naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3. Vetsinu z techto databazi mohou registrovani uzivatele NK CR s platnym ctenarskym prukazem vyuzivat i mimo NK CR prostrednictvim vzdaleneho pristupu k licencovanym zdrojum (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm). Z volne dostupnych zdroju Vam muzeme pro vyhledavani odbornych clanku doporucit Google Scholar (http://scholar.google.com).
V Referencnim centru NK CR mohou registrovani uzivatele NK CR vyhledavat v narodnich bibliografiich vybranych statu, vetsinou jsou tyto databaze pristupne na CD-ROM (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_seznam_cd.htm). Obdobne jako v narodnich bibliografiich na CD-ROM lze vyhledavat i v katalozich jednotlivych narodnich knihoven, ktere by mely obsahovat informace o knizni produkci dane zeme. Prehled evropskych narodnich knihoven naleznete na http://www.theeuropeanlibrary.org/portal/libraries/map_en.html.  Soubezne vyhledavani ve vice katalozich nabizi  portal Karlsruher Virtueller Katalog KVK (http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk/kvk/kvk_en.html). Do portalu KVK jsou zapojeny vybrane katalogy narodnich knihoven a souborne katalogy.
Dalsim zdrojem, ktery bychom Vam pro vyhledani literatury doporucili, je souborny katalog OCLC WorldCat. Tento zdroj patri mezi licencovane databaze, krome NK CR ho muzete vyuzit i v dalsich knihovnach (http://www.nkp.cz/pages/sluz_oclcfs.htm). Databaze OCLC opet mohou registrovani uzivatele NK CR vyuzivat i mimo budovu NK CR. Pro vyhledani knih o maurskych zahradach muzete v soubornem katalogu WorldCat pouzit napr.
tuto kombinaci klicovych slov:  garden* and  islam* and (spain or span* or andalus*).
Dostupnost nalezene literatury (knih, casopiseckych clanku) na uzemi CR muzete zjistit v nekolika zdrojich. Pro overeni vyskytu tistenych zahranicnich casopisu v CR je mozne vyuzit Souborny katalog CR (http://skc.nkp.cz), pro zjisteni elektronickych verzi casopisu v ceskych knihovnach pak Katalog STM (http://as.stk.cz:7777/tbjsp1/zdrojefrm.jsp) nebo Elektronickou knihovnu casopisu EZB (http://ezb.nkp.cz, http://rzblx1.uni-regensburg.de/ezeit/fl.phtml?bibid=NKP&colors=7&lang=en).
Pro overeni dostupnostni zahranicnich knih v ceskych knihovnach slouzi Souborny katalog CR  (http://skc.nkp.cz), Jednotnou informacni branu (http://www.jib.cz) a u literatury vydane do roku 2000 i listkovy souborny katalog CEZL (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_soubkat_knihy.htm). Dokumenty nalezene ve fondech ceskych knihoven si muzete objednat ke studiu ve sve knihovne prostrednictvim meziknihovnich sluzeb, obdobne je mozne objednat ke studiu dokumenty nebo jejich kopie ze zahranici v pripade, ze se dany titul nenachazi na uzemi CR. Vice konkretnich informaci o meziknihovnich sluzbach naleznete na http://www.knihovny.cz/page.php3?IDM=4&IDMS=16, blizsi udaje by vam meli poskytnout i v knihovne, kterou bezne navstevujete.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2008 11:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu