mateřské mléko
Text dotazu
dobry den, robim projekt o starostlivosti mladat bez matky. hladam nejake informacie o tom co by malo obsahovat materske mlieko u cicavcov. ake vitaminy, mineraly, latky. dakujem.
Odpověď
Dobrý den,
Jako odpověď na Váš dotaz bychom si Vám dovolily citovat z autoreferátu kandidátské disertační práce od MUDr. Dalibora Jílka: " Lidské mléko, podobně jako další savčí mléka, má dvě základní funkce: 1. Výživová funkce je zajišťována přítomností základních nutričních složek v optimálním poměru novorozených mláďat po určitou dobu tímto jediným zdrojem. 2. Protiinfekční ochrana novorozených jedinců je nejvíce patrným účinkem imunitní funkce savčího mléka. "
"Složení mléka:
* voda 87 - 88% - jsou v ní rozpuštěny laktóza, minerální látky, atd.
* sušina 12 - 13 % - tuk, bílkoviny, laktóza, minerální soli (převážně vápník, fosfor, sodík, draslík, chlor)
* plyny 8 % - hlavně CO2
* bílkoviny 3 - 5% (kaseiny 78 - 85 %, syrovátkové bílkoviny 15 - 22 %, minoritní bílkoviny (enzymy)"
Zdroj: http://biomikro.vscht.cz/vyuka/b2/Biologie_potravin_a_surovin_zivocisneho_puvodu.pdf
" Informace o složení mateřského mléka (lidského):
Proteiny: alfa - laktalbumin, beta - laktoglobulin, kasein, enzymy, růstové faktory, hormony, laktoferin, lysozómy, IgA, další imunoglobiny
Lipidy: vitamíny rozpustné v tucích (A,E,D,K), karotenoidy, mastné kyseliny, fosfolipidy, steroly, triacylglyceroly Neproteinový dusík: alfa - aminonitrogen, kreatin, kreatinin, glukózamin, nukleové kyseliny, nukleotidy, polyaminy, urea, kyselina močová
Cukry: laktóza, oligosacharidy, glykopeptidy, bifidus faktor Vitaminy rozpustné ve vodě: biotin, cholín, kyseliny folová, niacin, kyselina pantotenová, riboflavín, tiamin, vitamin B12, vitamin B6, vitamin C Minerální látky: bikarbonát, kalcium, chlór, magnézium, fosfát, draslík, sodík, sulfát Stopové prvky: chrom, kobalt, měď, fluor, jód, železo, mangan, molybden, nikl, selen, zinek
Buňky: epitelové, leukocyty, lymfocyty, makrofágy, neutrofily
Svým složením odpovídá mateřské mléko měnícím se nárokům a potřebám adaptujícího se novorozence a kojence. Mateřské mléko se mění v průběhu prvních dní (kolostrum - mlezivo, přechodné a zralé mléko), v průběhu dne i jednoho kojení. Je zdrojem energie, výživových látek a vody, které jsou pro novorozence nevyhnutelné. Energetická hodnota mateřského mléka je přibližně 280 kJ / 100 ml (67 kcal / 100 ml) Cukry a tuky jsou variabilními složkami mateřského mléka."
Zdroj: JAKUŠOVÁ, Ľubica a DOSTÁL, Aurel. Výživa dieťaťa v prvom roku života. 2. uprav. vyd. Martin: Osveta, 2004. 76 s. ISBN 80-8063-141-7.
" * Kozí mléko
Kozí mléko je bílá kapalina, která byla původně určena výhradně pro výživu mláďat. Kozí mléko z různých důvodů nemůže konkurovat kravskému a produkuje se prakticky výhradně v rámci malochovu pro domácí potřebu či přímý prodej. Mezi dva hlavní důvody patří vyšší produkční schopnost  a efektivita krav produkovat mléko a fakt, že kvalita kozího mléka více závisí na kvalitě krmiva, než je tomu u mléka kravského. koza má totiž větší tendenci převádět do svého mléka jedy a choroboplodné organismy. Dokonce byly zaznamenány případy otravy způsobené mlékem kozy, která sežrala rulík zlomocný, nebo případ epidemie klíšťové encefalitidy způsobené kozami, které poštípaly infikovaná klíšťata. Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který obsahuje minerální soli, množství vápníku, hořčíku,  sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků (mědi, zinku, manganu, titanu, chrómu a kobaltu), vitaminy A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Množství bílkovin je vyšší než v kravském mléce. Důležitý rozdíl však spočívá v jejich složení, to je pravděpodobný důvod, proč organismus některých lidí  snáší kozí mléko podstatně lépe než mléko kravské. Lepší stravitelnost je způsobena rozměry a složením tukových částic, které se podobají mléku mateřskému.
* Ovčí mléko
Ovčí mléko obsahuje více bílkovin a více tuku než mléko kravské. Chuť ovčího mléka a sýra je, podobně jako u kozích produktů, závislá na původu a krmivu. Obsah složek u ovčího mléka (ale i u jiných druhů zvířat) je závislý na ročním období a druhu krmiva přijímaného zvířaty. Změna obsahových složek mléka tím pádem ovlivňuje kvalitu výsledného produktu. Velmi důležité jsou ve vztahu k sýřitelnosti zejména obsah bílkovin, tuku, pH, a obsah Ca2+ iontů v mléce. Obsah těchto složek se zvyšuje zejména ke konci laktace. Mléku se tím pádem zvyšuje jeho celková sušina a lze jej doplnit až 5 % vody. Složení ovčího mléka je daleko hodnotnější než složení mléka kravského nebo i kozího. ovčí mléko např. obsahuje 5,5 % bílkovin, 5 % cukru a průměrně 7 % tuku a obsahuje daleko více vitamínů skupiny B, a proto jsou sýry z ovčího mléka daleko chutnější a hodnotnější. Přitom se tyto hodnoty liší podle jednotlivých plemen. Typickým produktem připravovaným z ovčího mléka je bezesporu sýr. Ten mívá ořechovou chuť.
* Kobylí mléko
Kobylí mléko je svým složením podobnější lidskému mateřskému mléku než mléka jiných druhů zvířat. Výživově-fyziologický význam má vysoký obsah syrovátkových bílkovin a polynenasycených mastných kyselin. Z chemického úhlu pohledu obsahuje kobylí mléko málo tuku a bílkovin a mnoho laktózy, z čehož plyne větší podobnost k lidskému mateřskému mléku. Kobylí mléko také obsahuje vysoké množství esenciálních mastných kyselin - kyselinu linolovou, linoleovou a arachidovou, které zvyšují odolnost organismu proti infekcím. Kobylí mléko je zajímavé z výživově-fyziologického hlediska a je tak potenciální složkou dietních potravin a potravin určených pro lékařské účely. Kobylí mléko je přírodním zdrojem látek s harmonizačními a regeneračními účinky. Díky vysokému obsahu imunoglobulinů, lysozomů, specifických proteinů, vitaminů a minerálních látek posiluje především obranyschopnost organismu. navíc mají proteiny kobylího mléka (albuminy, globuliny, imunoglobuliny, lysozym, aglutin) výrazné bakteriostatické účinky."
Zdroj: SOUKUPOVÁ, Jana. Savci a mléko. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. 2 sv. Učebnice. ISBN 978-80-244-2147-6.
Ve výše jmenovaném zdroji naleznete bližší informace k mléku oslímu, jaků, sobů a velbloudímu.
Další informace z volného internetu:
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=1685
http://www.stobklub.cz/clanek/slozeni-a-vhodnost-mleka-a-mlecnych-vyrobku-pro-lidskou-vyzivu/
http://www.agris.cz/Content/files/main_files/75/153130/32_05.pdf
https://dspace.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/11602/ad%C3%A1mkov%C3%A1_2010_bp.pdf?sequence=1
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.05.2014 15:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu