masová píseň
Text dotazu
Dobrý den, nedokážu si vysvětlit, proč známe masovou píseň, ale nikde ani zmínka o písni vepřové, hovězí, p.př. telecí. Můžete mi poradit, kde bych našel odpověď?
Odpověď
Dobrý den,
bohužel Vás musíme zklamat. Označení masová píseň, stejně jako např. masová kultura, masové sdělovací prostředky, nemá s masným průmyslem či masem nic společného. Podrobné vysvětlení pojmu masová písň naleznete např. ve Slovníku československé hudební kultury, vybrané část tohoto hesla uvádíme:
Slovník československé hudební kultury. Praha : Edition Supraphon, 1997. s. 539-540. ISBN 80-7058-462-9.
masová píseň, označení písňového žánru, který představuje formu kolektivní zpěvnosti proletářského hnutí a později typ oficiálně prosazovaný režimy totalitních komunistických zemí. Postupně se vytvářel v kontextu mladé světové kultury a stabilizoval se počátkem 30. let, označení žánru (např. i v podobě masový zpěv) pronikala záhy do levicové kulturní publicistiky dalších zemí (meziválečné Československo). Zárodky nové formy společenského zpěvu lze hledat již u pěveckých kroužků porevolučního ruského Proletkultu, jiným, spíše folkórním zdrojem byla spontánní písňová tvorba s tematikou občanské války. Syntézou revoluční, dělnické, vojenské pochodové, partyzánské, ale i satirické, mládežnické, lyrické a budovatelské písně vznikal vnitřně diferencovaný žánrový typ, k jehož prvým vlivným tvůrcům patřili např. D. Vasiljev-Buglaj a D.Pokrass. Typ masové písně pronikl i do sborového zpěvu , ve 30. letech se pak mj. působením masových médií (rozhlas, film) vyhranila profesionální produkce masových písní různé tematické a funkční orientace...
... Česká masová píseň 30.let se svým fungováním přimkla ke komunistickému hnutí i k dalším analogickým politickým platformám (levicová mládež, část antifašistické veřejnosti atd.) ... Funkce masové písně [v Čechách] nabývaly též projevy trampské produkce a jazzově orientovaného songu (E.F.Burian, J.Ježek)... Ve 2. polovině 30. let se masová píseň obrací proti rostoucímu fašistickému nebezpečí (Španělský pochod E.F.Buriana na text F. Halase) a vznikají překlady sovětské produkce. Masově působí písně z her Osvobozeného divadla. po roce 1945 se zaměřuje pozornost na nové projevy sovětské masové písně, na pochody československých jednotech v SSSR (Dělostřelecká V. Nejedlého a Směr Praha TE.Traumann-Tomana) i na písně Osvobozeného divadla... Ze soutěže Melantricha o novou masovou píseň, hojně obeslané i profesionálními autory, vyšla vítězně a ihned zlidověla Dobiášova a Halasova píseň Budujeme s dobově příznačnou refrénovou výzvou "Vyhrňme si rukávy" (1946). ... odliv zájmu o žánr konstatovala již konference SČS v prosinci 1955.
Další informace naleznete např. na:
- http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/68759-masova-pisen
- http://www.ucl.cas.cz/DCL45-48.pdf
- nahrávky ve formátu MP3 - http://www.spasitel.cz/zvuk.html
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.12.2007 12:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu