masopust 2010
Text dotazu
Pořebovala bych vědět, kdy se bude v roce 2010 slavit masopust. Termín je pohyblivý, protože se odvíjí od Velikonoc, které jsou též pohyblivé. Velikonoce v roce 2010 připadají na 5.dubna. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, masopust neboli karnevalové období je období mezi svátkem Tří králů (6.
ledna) a začátkem postní doby. V západních křesťanských církvích postní doba začíná Popeleční středou, která se v roce 2010 bude slavit 17. února. Občas se slovo masopust používá i pro označení posledního dne nebo posledních pár dnů karnevalového období, kdy je zábava obzvlášť pompézní.
Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Masopust
http://cs.wikipedia.org/wiki/Postn%C3%AD_doba
http://www.when-is.com/lent-2010.asp.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.10.2009 12:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu