maso a výživa
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je maso pro růst a správný vývoj člověka nutné, nezbytné nebo lze nahradit jinými látkami (vegetariáni, vegani ad.). Nebo se jedná o individuální záležitost a není jasné stanovisko? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
tato otázka je v současné době hojně diskutována.
Jak vyplývá z knihy RNDr. Petra Fořta, CSc. "Tak co mám jíst ?", člověk není svou fyziologií ani býložravec, ani masožravec:
"Zkusme přemýšlet, co je člověk z pohledu vlastní fyziologie a z toho plynoucích požadavků na výživu vlastně za "zvíře". Je snad býložravcem? Ani náhodou, vždyť na to není vybaven odpovídající stavbou gastronointestionálního traktu! Nejenom, že nemá několik "předžaludků" (což také nemají všichni býložravci, pravda), nemá však ani enzymy potřebné ke trávení rostlin a semen, jeho zuby nejsou vhodné ke zpracování tuhé potravy (např. obilí)."
Není však ani masožravec. "Nemá na to chrup ani žaludek. Má dlouhé tenké střevo na rozdíl od šelem. Má mnohem menší "sílu" trávicích enzymů v žaludku. Netráví maso "hnitím" jako většina šelem. Neubrání se případné infekci způsobené kontaminovaným masem."
(FOŘT, Petr. Tak co mám jíst?. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. str.35 - 36.)
Velká část odborníků na výživu zastává názor, že člověk by měl jíst vyváženou stravu, která obsahuje všechny složky potravy.
Vyloučením masa z našeho jídelníčku můžeme přijít o některé cenné látky, které rostliny neobsahují. Existují sice potraviny (např. soja), která se svým složením masu blíží, všechny prvky obsažené v masu však zcela nenahradí.
Doporučujeme Vám přečíst si výše uvedenou knihu, která zvažuje všechna pro i proti jednotlivých stravovacích návyků, prostudovat další studie na toto téma či se poradit přímo s odporníkem na výživu.
Doporučená literatura:
* FOŘT, Petr. Tak co mám jíst?. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 417 s. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-1459-2.
* MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Výživa dětí chutně, pestře, moderně. 1. vyd. Benešov: Start, 2010. 166 s. ISBN 978-80-86231-50-1.
* FRAŇKOVÁ, Slávka, PAŘÍZKOVÁ, Jana a MALICHOVÁ, Eva. Jídlo v životě dítěte a adoslescenta: teorie, výzkum, praxe. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2013. 302 s. ISBN 978-80-246-2247-7.
Diskuse s odborníkem na výživu, Pavlem Kohoutem: http://www.tyden.cz/chat-s-osobnosti/o-vegetarianstvi-s-lekarem-pavlem-kohoutem_535/
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR:http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc, Jednotné informační brány: http://www.jib.cz a již zmíněné databáze ANL : http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2014 13:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu