Masarykova kolej
Text dotazu
Dobrý deň,
bývalý študent ČVUT z r. 1919-1920 básnik Ján Rob-Poničan píše vo svojich spomienkach Búrlivá mladosť (1975, s. 11): "Budova Masarykovej koleje bola na Hradčanskom namesti oproti hradu." Mala vtedy ČVUT kolej na Hradčanoch? Nemohol Poničan myslieť kláštor kapucínov na Loretánskom namestí, kde boli v r. 1919 prechodne ubytovaní slovenskí študenti? Ďakujem za odpoveď
Odpověď
Dobrý den,
básník Ján Rob-Poničan píše ve svých vzpomínkách správně, studenti měli skutečně kolej na Hradčanech. Studentská koje byla zřízena v roce 1919 v Donucovací pracovně a v kapucínském klášteře na Hradčanech. Kolej vznikla z vlastní iniciativy studentů a studentských organizací na jedné straně a z porozumění tehdejší vlády a Zemského výboru pro potřeby nemajetného studenstva ze strany druhé.
Nejprve byla získána část Donucovací pracovny pro studentskou noclehárnu, kam se nastěhovali studenti, kteří byli porůznu ubytováni před tím v Akademickém gymnáziu a semináři - provizorních a nehygienických noclehárnách. Malé prostory však nestačily a studenti chtěli a potřebovali více místa i vlastní zázemí, např. menzu. Především díky pochopení tehdejšího ministra veřejných prací Antonína Hampla byla nakonec celá budova Donucovací pracovny, až na malou část v přízemí, zabrána pro studentskou kolej.
Nakonec Ministerská rada rozhodla, aby podle zákona ze dne 11. června 1919 číslo 332 Sb. budova Donucovací pracovny a budova Kapucínského kláštera na Hradčanech byla zabrána pro studentskou kolej Svazu československého studenstva. Tím došlo ke zřízení Masarykovy koleje. ¨
Pro zajímavost - Donucovací pracovna je dnešní Trčkův palác (http://cs.wikipedia.org/wiki/Trauttmannsdorfsk%C3%BD_pal%C3%A1c), o kapucínském klášteře se můžete dočíst např. zde http://www.kralovskacesta.cz/cs/prohlidka/objekty/kapucinsky-klaster.html.
Pokud by Vás bydlení v hradčanské koleji zajímalo více, vřele Vám doporučujeme knihu Almanach hradčanských kolejáků, ze které jme čerpali informace pro Vaši odpověď. Na začátku publikace jsou popsané počátky koleje a poté již vzpomínky studentů.
VRZALÍK, Jan, ed. Almanach hradčanských kolejáků 1919-1929. Praha: [s.n.], 1929. 173 s..
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.10.2014 13:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu