markazín
Text dotazu
Dobrý den.Ráda bych se dověděla z čeho vznikl název pro selata divočáka ,markazín.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo dohledat jak vznikl název markazín. Předpokládáme totiž, že vzhledem k tomu, že jde o slangový výraz z myslivecké mluvy, nebude nikde vysvětleno, jak tento pojem vznikl. Protože etymologický slovník myslivecké mluvy se nám nepodařilo dohledat a domníváme se, že pravděpodobně ani žádný takový neexistuje. V ostatních knihách zabývajících se mysliveckou mluvou, je vždy jen zmíněno, že selatům od divočáka se říká také markazín. (Selátka, která mají ještě černé pruhy na zádech.) Zasíláme odkazy na fotografie těchto markazínů:
* http://www.myslivost-lovectvi.cz/fotografie/10308/50378/
* http://www.ireceptar.cz/zvirata/drobni-savci/namluvy-v-lese-divocaci-zajici-rysi-a-lisky-zakladaji-rodiny/
Případně se se svým dotazem můžete zkusit ještě obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, http://www.ujc.cas.cz/, kde by Vám možná mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Zdroje:
* ŠIMAN, Karel. Česká mluva myslivecká : Příručka mysliveckého názvosloví a úvod do nauky o myslivnosti. 1. vyd. Praha : Tiskové podniky, 1946.
* ROZMARA, Josef V. Mluva myslivecká. V Praze : Jos. V. Rozmara, 1928.
* RAKUŠAN, Ctirad. Myslivecká mluva : texty, slovník. 1. vyd. Praha : Druckvo, 2007. ISBN 978-80-254-0375-4.
* DYK, Antonín. Malá myslivnost. 6. vyd. Brno : Zář, 1948.
* http://www.myslivost-lovectvi.cz/fotografie/10308/50378/
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2012 15:56
Richard Zavada píše:
Pondělí 07.11.2022 07:59
Dobrý den,
markazín je z francouzského slova marcassin. Etymologický původ by se asi našel ve slově marque (značka, označení) kvůli proužkům, která selátka mají.
S pozdravem a přáním pěkného dne
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu