Marihuana pro babičku
Text dotazu
Dobrý den,
mám 80tiletou babičku, která bere prášky na spaní, myslím, že marihuana by byla lepší než nějaké prášky, ale nevím jak jí to podat, předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,  zodpovězení vašeho dotazu nám asi moc nepřísluší. Spíš bychom vám doporučili, abyste se obrátil na lékaře nebo uznávané odborníky na alternativní léčbu, příp. zkuste Národní lékařskou knihovnu http://www.nlk.cz/ .
Nemůžeme poskytovat  návod pro používání marihuany jako psychoaktivní látky, ani instruktáž či podnět pro její využití jako léčivé byliny. Takovou ambici mít nemůžeme, ani nechceme; nejsme odborníci, kteří dokáží důsledně popisovat způsoby aplikace při různých chorobách, rizika a kontraindikace apod. Cannabis je z farmakologického hlediska unikátní prostředek, odlišující se od halucinogenů, opiátů, barbiturátů a amfetaminů. Může být zařazen mezi sedativa, v malých dávkách má podobné účinky. Cannabis je využitelná i při lokální aplikaci v podobě tinktury nebo masti, co je však významnější - zvláště dobře se osvědčuje při léčbě tzv. civilizačních nemocí a chorob spojených se stářím. Hlavním pozitivem má být, že, na rozdíl od mnoha klasických léků, Cannabis nemá téměř žádné podstatné škodlivé vedlejší účinky.
Čerpáno z: DUPAL, Libor. Kniha o marihuaně. Praha: Maťa, 2010.
Uvádíme několik zdrojů, které by vás mohli zajímat:
"Neustále se diskutuje o tom, zda je kouření marihuany škodlivější než kouření cigaret, zda je prvním krůčkem na cestě ke tvrdým drogám, zda a jak může být nebezpečné pro psychický vývoj jedince a pro společnost. Zatím se skoro vůbec nediskutuje o tom, zda by marihuana mohla také pomáhat…
Existuje plno dalších případů, kdy by mohlo užívání marihuany ulevit. Samozřejmě, že nadměrné požívání může mít vedlejší účinky, ale ani v oficiální medicíně se nenajde lék, který je při dlouhodobém užívání neškodný…“
Zdroj: http://drogy.doktorka.cz/marihuana-jako-lek/
„Účinnou látku z marihuany je samozřejmě možné izolovat a podávat jako jiné léky ústy nebo v tobolkách, které se rozpouštějí pod jazykem. Vyhneme se tak sice negativnímu účinku kouření na plíce, avšak nevyhneme se vlivu marihuany na psychiku…
I když je tedy léčebné využití marihuany mediálně vděčné téma, v praxi (alespoň zatím) velké využití nemá.“
(vek)
Zdroj: www.glaucoma.org
Další zdroje:
Kniha CONRAD, Chris. Konopí pro zdraví. Fakta o léčivých účincích marihuany. Praha: Pragma, 2001. uvádí mezi výčtem využití marihuany (Tabulka odkazů marihuanové terapie) i nespavost. Metoda aplikace -  pryskyřičná rostlina nebo CBD extrakt - prohlubuje spánek a REM fázi
( Kanabidiol (Cannabidiol, CBD) patří do skupiny látek zvaných kanabinoidy, které se v přírodě vyskytují pouze v rostlinách konopí. CBD je po THC druhým nejdůležitějším z nich. Výzkum CBD a jeho léčebného potenciálu byl v minulosti na rozdíl od THC neprávem opomíjen. V posledních letech ale vychází najevo, že má velmi zajímavé farmakologické účinky. Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kanabidiol )
Cannabis se využívá jako lék proti depresi, úzkosti, nepozornosti, zneklidnění a nespavosti. "Jestliže se díváme na léčiva, tak vždy ty pozitivní účinky musí výrazně převyšovat ty negativní, tzn. ty vedlejší účinky. A u toho léčivého konopí jsou tyto podmínky splněny..." (říká Lumír Ondřej Hanuš, analytický chemik, člen Mezinárodní společnosti pro výzkum kanabinoidů)
Čerpáno z: RäTSCH, Christian. Marihuana jako lék. Etnomedicína, užívání a recepty na léčení konopím. Olomouc: Fontána, 1998.
"Potraviny a výrobky obsahující marihuanu či hašiš pochopitelně nepůsobí na plíce tak jako marihuanový kouř. Perorální podání se u všech drog vyznačuje pomalejším nástupem účinků. Může i trvat delší dobu, než se podaří nalézt správnou dávku...Ve většině případů se doporučuje výroba tinktury - marihuanu vložíme do sklenice, zalijeme alkoholem..."
Čerpáno z: HOLLAND, Julie MUDr. a spol. Tráva. Kompletní průvodce světem marihuany v medicíně, vědě, kultuře a politice. Praha: Pragma, 2014.
GOTTLIEB, Adam. Recepty z konopí. Nejúčinnější metody přípravy jídel, nápojů, balzámů a mastí s marihuanou, hašišem a haš olejem. Praha: Naše vojsko, 2012.
Na závěr názor matadora českého šoubyznysu Jiřího Krampola (77). Je rozčilený na všechny, kteří z kouření trávy dělají téměř trestný čin.
"Panáka si člověk dát může, za šluka aby šel pomalu bručet", dodává Krampol, který si myslí, že lepší než prášek na spaní je marihuana, na niž se prý dá získat menší závislost než na pilulky.
http://www.super.cz/216744-takhle-jste-ho-v-televizi-nikdy-nevideli-znamy-cesky-herec-po-poziti-drog-vypada-opravdu-brutalne.html
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.09.2015 09:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu