Marihuana
Text dotazu
Dobrý den, je pravda že marihuana je méně nebezpečná než alkohol.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
alkohol a tabák jsou také škodlivé návykové látky. Ve společenském a kulturním kontextu Evropy se jedná o natolik rozšířené, tolerované a podceňované návykové látky, že vedle užívání je obecně legální i jejich dostupnost (výroba a prodej). Vzhledem k prokazovaným souvislostem mezi užíváním legálních a ilegálních drog a závažnosti dopadů jejich užívání na společnost doporučuje odborná veřejnost zahrnovat problematiku alkoholu a tabáku do protidrogové politiky. Zřejmě existuje velká skupina lidí, kteří alkohol povyšují co do škodlivosti na nebo dokonce nad roveň škodlivosti marihuany. Všeobecně se ale názory nejspíš velmi různí.
Čerpáno z: Návykové látky a současnost. Praha: Policejní akademie České republiky, 2007. ISBN 80-7251-224-2.
"I Young a jeho kolegové měli tu čest vyslechnout skutečné a nanejvýš respektované odborníky. Botanik sir David Prain (1857-1944), správce herbária v Kalkatě, dosvědčil, že se nesetkal s jediným případem, kdy by některá ze tří místních konopných drog měla na někoho nějaké výrazně škodlivé účinky....Podobnou výpověď poskytl také podplukovník Alexander Crombie (1845-1906), který působil jako profesor na lékařské fakultě v Kalkatě a také jako vedoucí chirurg v nemocnici. Crombie soudil, že "alkohol se jeví ve všech ohledech škodlivějším" než konopí, i navzdory skutečnosti, že "konopí může přivodit naprosté zapomnění".
Zdroj: DAVENPORT-HINES, Richard. Honba za zapomněním. Světové dějiny narkotik 1500-2000. Praha: BB/art, 2004. ISBN 80-7341-202-0.
Návykovou látkou se rozumí alkohol, omamné látky, psychotropní látky a ostatní látky způsobilé nepříznivě ovlivnit psychiku člověka nebo jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti nebo sociální chování....Nebezpečné je i podceňování drog a jejich srovnávání s alkoholem. Riziko je zde nesrovnatelně vyšší (u alkoholu při jeho zneužívání po dobu 3 - 20 let vzniká závislost zhruba u 5 - 10% uživatelů, zatímco v případě drog se závislost vyvine v průměru během několika týdnů až měsíců u 70% uživatelů, zejména z řad mladistvých.
Zdroj: ŠTABLOVÁ, Renata a kol. Návykové látky a kriminalita. Praha: Policejní akademie České republiky, 1995. ISBN 80-901923-1-9.
Další zdroje informací, které ovšem neověřujeme, jsou z internetu:
Alkohol obsahuje jedinou substanci: etanol. Marihuana obsahuje přes 400 známých chemických látek včetně stejných rakovinotvorných látek, jaké obsahuje tabákový kouř. Na rozdíl od kuřáků cigaret, ale kuřáci marihuany vdechují kouř více zhluboka a zadržují jej co nejdéle, aby posílili účinek drogy, zároveň tím ale způsobují vážnější poškození plic.
Alkohol je z těla uvolněn během několika hodin, ale THC zůstává v těle několik týdnů, možná až měsíců, podle doby a intenzity kouření.
THC poškozuje imunitní systém. Alkohol nikoliv.
Není naším záměrem bagatelizovat rizika spojená se zneužíváním alkoholu, který může být stejně nebezpečný. Kuřáci marihuany si ale musí být vědomi toho, že chemické látky v ní obsažené včetně těch, které způsobují rakovinu, zůstávají v těle ještě dlouho poté, co drogu užili.
Marihuana -
Dlouhodobé užívání může vést k poruchám krátkodobé a střednědobé paměti a schopnosti soustředit se.
„Návykovost marihuany je obecně řečeno velmi nízká - výrazně nižší, než je návykovost tabáku nebo alkoholu a v zásadě srovnatelná s návykovostí kofeinu. Účinky marihuany ve smyslu bezprostředního a krátkodobého ovlivnění psychiky jsou ale výraznější než u kofeinu či tabáku,“ říká Tomáš Zábranský, který v Ústavu preventivního lékařství Univerzity Palackého v Olomouci přednáší drogovou epidemiologii. Jeho slova potvrzuje i výzkumný pracovník Psychologického ústavu Akademie věd Michal Miovský, který se specializuje právě na výzkum závislostí, zvláště pak v oblasti tzv. rekreačního užívání drog. Rizika však - jako u každé psychotropní látky - existují. „Po psychologické a psychiatrické stránce se jedná o rizika plynoucí z dlouhodobého intenzivního užívání. Nejvážnější riziko podle jeho slov představují konopné drogy pro osoby s psychickými problémy, či přímo psychiatricky léčené. Mohou však spustit psychické onemocnění, které se dosud neprojevilo.
Fyzická zdravotní rizika jsou podle Zábranského srovnatelná s kouřením jakékoli jiné cigarety: „Zvyšuje se např. riziko rakoviny dýchacího systému, ústní dutiny a hltanu, riziko onemocnění srdce a periferních cév, častější mohou být zánětlivá onemocnění dýchacího systému, jako bronchitidy, zápaly plic atd.“ Největším rizikem u milovníků konopí je podle něj možnost, že by pod jeho vlivem vykonávali činnost, vyžadující vysoké soustředění typu řízení motorových vozidel, ovládání těžkých strojů apod. „V tomto smyslu není situace nepodobná alkoholu, jakkoliv se podle posledních výzkumů zdá, že marihuana na rozdíl od alkoholu spíše tlumí tendence riskovat,“ dodal Zábranský...
(Martin Zeman, Právo, 12.7.2002)
Je marihuana opravdu droga? Ano, říká odborník, psychiatr Oldřich Vinař:
Cannabis, účinná látka obsažená v marihuaně, má své vlastní receptory v mozku, také proto působí marihuana trochu jinak než ostatní drogy.
Ve srovnání s tvrdými drogami je riziko nebezpečí ale přece jen nižší…
Zastánci legalizace marihuany často argumentují tím, že zatímco alkohol vyvolává spíše pocity nadřazenosti a nepřátelství, a jeho konzumace tedy občas vede k agresi, marihuana má opačný účinek. Znáte to ¬ šedesátá léta, děti květin, láska, objímání a podobně. Jenže pokud jde o riziko závislosti, je nebezpečí u marihuany zřejmě vyšší než u alkoholu, i když není přesně spočítáno o kolik. Hlavní rozdíl je pak v tom, že s alkoholem si už naše společnost umí poradit - například se docela dobře ví, jak zacházet s alkoholikem. Marihuana ale představuje nový jev, na který nejsme zvyklí, sociálně a kulturně proti ní nemáme protilátky...
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2012 18:35
Pavel píše:
Pondělí 14.09.2015 20:02
Dobrý den,
mám 80etiletou babičku ,která bere prášky na spaní,myslím ,že marihuana by byla lepší než náký prášky, ale nevím jak jí to podat, předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 17.09.2015 09:30
Dobrý den,
Váš dotaz jsme zodpověděli. Naši reakci najdete ve Vaší emailové schránce či v tomto odkazu: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/marihuana-pro-babicku.
Hezký den.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu