Mariánský příkop
Text dotazu
Kde se nachází Mariánský příkop ?
Odpověď
Dobrý den, "Mariánský příkop - Tichý oceán - Obloukovitý oceánský příkop lemující souostroví Mariány na severozápadě Tichého oceánu. Je oblastí, kde dochází k podsouvání jedné litosférické desky pod druhou. V tomto příkopu je také nejhlubší místo oceánu tzv.Challenger Deep, hluboké 11 034 m. Bylo objeveno britskou výzkumnou lodí Challenger r.1951. V lednu 1960 tam batyskaf Trieste námořnictva USA a Jacquesem Piccardem ze Švýcarska a poručíkem Donaldem Walshem z USA na palubě dosáhl hloubky 10 915 m. Echolotové měření sovětské výzkumné lodi v průběhu téhož roku hodnotu hloubkového rekordu potvrdilo"
( Všechno o Zemi : místopisný průvodce světem.1.vyd.Praha : Reader's Digest Výběr, 1998.ISBN 80-86196-01-1 (váz.).s.425) Mariánský příkop se nachází 210 mil (337,9 km) od ostrova Guam (největší a nejjižnější ostrov ze souostroví Marian, ostrov leží 2250 km jihovýchodně od japonské Okinawy.
Internetové odkazy:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mari%C3%A1nsk%C3%BD_p%C5%99%C3%ADkop
http://www.quido.cz/priroda/mariprikop.html
http://www.answers.com/Mariana+Trench?cat=travel
Zdroje:
The international geographic encyclopedia and atlas.[S.l. : s.n.], 1979 Všechno o Zemi : místopisný průvodce světem.1.vyd. Praha : Reader's Digest Výběr, 1998.ISBN 80-86196-01-1 (váz.) Velký atlas světa : názorný a informativní obraz Země."Země - kontinenty a státy" Ambros Brucker ; překlad z němčiny M. Krečmer, A. Kříž, J. Stach].1. čes. vyd.Praha : GeoCenter International, [1995]
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.01.2008 09:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu