Mariánské hradby
Text dotazu
Dobrý den,
mohu se zeptat, co se nachází v Mariánské hradbě oddělující Nový svět a park Max van der Stolea v ulici Keplerova? Prostory to musí být obrovské. Stejně jako u dalších dochovaných bastionů a zbytků hradeb. V baště X. Sv. Františka Borgii je snad lapidárium Pražského hradu a uvažovalo (uvažuje?) se tam o umístění Slovanské epopeje. Co se nachází v dalších alespoň částečně dochovaných baštách a zbytků hradeb? Na některých jsou postaveny budovy a vily. Musí mít obrovská sklepení. Vím, že v domě na bývalé baště I. Sv. Jana na Malostranském nábřeží je velké sklepní bludiště. Jen nevím, po kterém Sv. Janovi je tato bašta pojmenována.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
mezi Keplerovou ulicí a parkem Maxe van der Stoela jsou uváděny pouze dvě bašty - tedy Vámi zmíněná bašta X. sv. Františka Borgii a zbytek Kamenné bašty XI. Mezi nimi se nachází starý vojenský hřbitov (https://vets.estranky.cz/clanky/vpm-hlavni-mesto-praha/vojenska-pietni-mista-v-praze-6-_-strana-11-_.html ).
K danému tématu Vám doporučujeme prostudovat především následující publikaci:
KUPKA, Vladimír. Pražská opevnění. 1. vyd. Praha: Libri, 2008. 471 s., viii s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7277-126-4. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001803037&local_base=NKC
Architektonicky zajímavé vily vystavěné na některých baštách přibližuje dokument České televize: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1024681598-deset-stoleti-architektury/297323230700038-hradcanske-basty/
Bašta sv. Jana byla dle knihy Pražský uličník pojmenována dle Jana Křtitele. (zdroj: Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri. sv. 1 s. 478. ISBN 978-80-87271-50-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6a72d1a0-3e46-11e4-bc3a-005056827e51 )
Další literatura k tématu:
* Neznámá Praha. Litomyšl: Paseka. sv. 1 s. 24. ISBN 80-7185-674-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b26cf640-1b80-11e9-92f9-005056825209
*AUGUSTA, Pavel. Kniha o Praze 6. Praha: MILPO, 2002. s. 40. ISBN 80-86098-28-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:e87e7170-d790-11e3-94ef-5ef3fc9ae867
* POLÁK, Milan a BRONCOVÁ, Dagmar. Praha 6 křížem krážem. Praha: Milpo media, 2011. s. 150. ISBN 978-80-87040-22-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:53712e80-8a97-11e6-bf08-001018b5eb5c
* WIRTH, Zdeněk. Zmizelá Praha, 5: Opevnění, Vltava a ztráty na památkách 1945. Praha: Paseka, 2003. sv. 5 s. 11. ISBN 80-7185-498-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b321997952e0f8173b087359c952ccf8
články:
https://www.idnes.cz/bydleni/na-navsteve/vilova-ctvrt-pisecka-brana-bydleni-v-praze-hradcany-basty-hradby.A170810_111332_dum_osobnosti_web
https://wayback.webarchiv.cz/secure/20111028103732/http://www.praha.npu.cz/download/1166010601/zpp0604330331.pdf
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mari%C3%A1nsk%C3%A9_hradbyNázev dotazu: Mariánské hradby
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.01.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu