MARC + lidská řeč
Text dotazu
Kdy byl vyřešen projekt komunikace bibliografických záznamů na počítačových médiích MARC?
Co znamená zkratka UNIMARC a MARC 21? Jakým nejstarším způsobem byla zaznamenána lidská řeč? Co jsou ideogramy a logogramy? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
1) projekt komunikace bibliografickych zaznamu na pocitacovych mediich MARC: zacatek projektu v Library of Congress v roce 1966, resitelkou byla Henriette Avram (MARC, 2-mistne tagy), v roce 1969 zacal zkusebni provoz (MARC II)
2) MARC - Machine Readable Cataloguing (Databaze zkratek pro knihovnictvi a informacni obory http://sigma.nkp.cz/cze/kzk) UNIMARC - Universal MARC Format (Databaze zkratek pro knihovnictvi a informacni obory http://sigma.nkp.cz/cze/kzk)
MARC 21 - zakladni informace o formatu Marc 21 naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=fond_Marc21_soubor.htm,
rozsahla dokumentace k formatu Marc 21 je k dispozici na strankach Library of Congress http://www.loc.gov/marc/faq.html#definition
3) jakym nejstarsim zpusobem byla zaznamenana lidska rec:
CAPKA, Frantisek, SANTLEROVA, Kvetoslava. Vyvoj pisma v kostce. Brno : Ucebnice a knihy, 1994. s. 20-24.
Predstupne pisma (archeoogicka doba) - vlastnicke znacky napr. pro oznacovani majetku, zaznamenani a sdeleni zkusenosti a znalosti - vrubove hulky, ktere slouzili k evidenci zapujcenych veci, hul slouzila i ke zpravodajskym ucelum (napr. hul s prislusnym oznacenim potvrzovala, ze majitel byl poveren ukolem posla), v prubehu let se hulky zacaly pouzivat i jako kalendare
- uzlove pismo (Inkove, Cinane, v soucasnosti peruansti pastevci, narody Latinske Ameriky a Afriky) - uzliky na provazcich castlo slouzily starovekym narodum jako kalendare, Inkove pouzivali hlavni snury, na nez privazovali dalsi provazky s uzliky - kipu, uzliky na vedlejsi snure udavaly pocet, obsah sdeleni byl dan nejen pocte a varvou uzlu, ale i jejich velikosti a vzajemnou polohou, v zapadni Africe se sirily informace pomoci ruzne sestavenych retezcu z musli, obdobne severoamericti Indiani pouzivali retezcu obarvenych musli aroko k sdelovani informaci Obrazkove pismo (piktografie) - pred 4.tisic. pred Kr.
- dokonalejsi formu melo obrazkove pismo, znazornujici konkretni predmet, ktery vyjadroval nejake slovo nebo celou vetu a byl srozumitelny kazdemu bez ohledu na to, jakym jazykem hovori
- s piktografii jsou uzce spojeny jeskynni kresby (Francie, Spanelsko - Altamira)
- z piktografu se zacaly vytvaret jednoduche obrazky podobne znackam, vzniklo tak pojmove pismo (ideografie)
4) Akademicky slovnik cizich slov. 1. dil. A-K. Praha : Academia, 1995. ISBN 800-200-0523-4. s. 319.
ideogram, - m (z rectiny)
1. lingv. (v ideografickem pismu) znak pro urc. pojem majici konvecni ustalenou podobu obrazku: i-y komplexni znaky pro pojmy zahrnujici slabicne znaky (cele slabiky) a abecedni znaky, grafemy (predstavujici fonemy)
2. liter. basen psana n. typograficky upravena do obrazce, kt. naznacuje i jeji obsah, kaligram
http://wikipedia.infostar.cz/i/id/ideogram.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Ideogram
logogram - charakteristiku logogramu jsme bohuzel nasli pouze na www http://wikipedia.infostar.cz/l/lo/logogram.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Logogram
V pripade, ze byste mela dalsi otazky z oblasti knihovnictvi a informacni vedy, muzete se obratit primo na Knihovnu knihovnicke literatury (kkl@nkp.cz).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2008 14:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu