manželství ve vybraných kulturách
Text dotazu
Dobrý den,
poradili by jste mi prosím s vyhledáním odborných knížek,které pojednávají o
manželství v nejrůznějších kulturách? např. africké kmeny, Írán, Indie atd.
Literaturu sháním jako podklad pro svoji diplomovou práci, bohužel zatím
marně.
Odpověď
Dobrý den,
nespecifikovala jste, o jaké konkrétní aspekty manželství se zajímáte, ani která doba je předmětem Vašeho zkoumání.
Naše služba není odborná a tak nemáme kompetence posoudit, zda daná publikace je na dobré odborné úrovni a hodí se jako zdroj k diplomové práci.
Můžeme jedině vyhledat tituly v katalozích podle klíčových slov.
Nějaké informace najdete v publikacích:
* Obuchová, Ľ. (ed.): Zásnuby, sňatky, rozvody : soubor studií pracovní skupiny "Náboženské směry v Asii". Praha : Česká orientalistická společnost, 2003
* Malinowski, B.: Sex a represe v divošské společnosti. Praha : Sociologické nakladatelství, 2007
* Wolf, M.: Women and the Family in Rural Taiwan. Stanford: Stanford University Press, 1972
* De Vos, G. A. - Sofue, T. (edd.): Religion and the Family in East Asia. Osaka: National Museum of Ethnology, 1981
* Vignikin, K. - Vimard, P. a kol.: Familles au nord, familles au sud. Louvain-la-Neuve : Bruylant-Academia, 2005
* Bauer, A.: Kind und Familie in Schwarzafrika : Der Einfluss von Verwandtschafts- und Familienstrukturen auf familiale Erzieherrollen. Saarsbrücken : Breitenbach, 1979
* Sharma, D. (ed.): Childhood, family, and sociocultural change in India : reinterpreting the inner world. New Delhi : Oxford University Press, 2003
* Prakasa Rao, V. V. - Nandini Rao, V.: Marriage, the family and women in India. New Delhi : Heritage, 1982
* Mandani, M.: The Myth of Population Control : family, caste, and class in an Indian village. New York : Monthly Review Pr., 1972
* Das, M. S. (ed.): The Family in the Muslim World. New Delhi: M. D. Publ., 1991
* Freedman, M. (ed.): Family and kinship in chinese society. Stanford : Stanford University Press, 1970
* Knapp, R. G. - Kay-Yin, L.: House, home, family : living and being Chinese.Honolulu : University of Hawai'i Press, 2005
* Ochiai, E.: The Japanese family system in transition : a sociological analysis of family change in postwar Japan. Tokyo : LTCB International Library Foundation, 1997
* Tsuya, N. O. - Bumpass, L. L.: Marriage,Work and Family Life in Comparative Perspective : Japan,South Korea and the United States. Honolulu : University of Hawai´i Press, 2004
* Lee Kwang-kyu: Korean family and kinship. Seoul : Jipmoondang, 1997
* Tailor, C. F.: Život Indiánu Severní Ameriky : rodina, lov, zábava a obřady. Praha : Volvox Globator, 1997
* Kensinger, K. M.: Marriage Practices in Lowland South America. Urbana : Univ. of Illinois Pr., 1984
* Marchinin, V. V. - Udalova I. V.: Mežetniceskije braki : sostojanije, dinamika, problemnyje situacii : po materialam sociologiceskoj ekspedicii v nacional'no-smešannych poselenijach Chanty-Mansijskogo, Oktjabr'skogo i Berezovskogo rajonov Chanty-Mansijskogo avtonomnogo okruga. Novosibirsk : Izdatel'stvo SO RAN, 1998
* New trends in chinese marriage and the family. Neijing : Women of China,1987
* Neuss - Kaneko, M.: Familie und Gesellschaft in Japan : Von der Feudalzeit bis in die Gegenwart. München : C.H. Beck, 1990
* Hasegawa, A.: The Changing Rural Lineal Family in Japan : A Study of Farm Families in Mikkabi-cho, Shizuoka Prefecture. Tokyo : Inst. of Social Sciences Meiji Univ., 1982
* Silverman, E. K.: Masculinity, motherhood and mockery : psychoanalyzing culture and the Iatmul Naven Rite in New Guinea. Ann Arbor: University of Michigan Press, 2001
Možná se Vám bude hodit i elektronický zdroj Anthropology of Middle East, který je přístupný pro registrované čtenáře NK ČR přes elektronický katalog knihovny (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc - stačí, když do vyhledávacího formuláře zadáte název zdroje a následně si zvolíte typ přístupu).
Literaturu si můžete vyhledávat i sama, např. pomocí elektronického katalogu Národní knihovny (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc)  a to zadáním klíčových slov do příslušného pole.
Pro další informace můžete také zkusit kontaktovat knihovnu Orientálního ústavu Akademie věd ČR (http://www.orient.cas.cz/)  a knihovnu Etnologického ústavu Akademie věd ČR (http://www.eu.cas.cz/index.php?c=144&k=17) .
Prověřený zdroj:
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2009 11:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu