manželství a rozvod
Text dotazu
Dobrý den, obracím se na vás s prosbou. Sháním knihy, ve kterých bych mohl získal informace o manželství a rozvodu z pohledu různých náboženství (křesťanství, židovství, islám, buddhismus, hinduismus.). Pokoušel jsem se vyhledat nějakou literaturu v online katalogu, ale nebyl jsem moc úspěšný. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den, velmi pěkně je téma manželství z pohledu různých náboženství (africká kmenová náboženství, hinduismus, východoasijská náboženství ostatní, judaismus, křesťanství, islám) zpracováno v publikaci s názvem Lexikon náboženství (KÖNIG, Franz a kol. Praha: Victoria Publishing, 1994. Str. 291-300. ISBN 80-85605-51-1).
Z pohledu judaismu pak v publikaci Reader's guide to Judaism / editor Michael Terry. Chicago : Fitzroy Dearborn Publishers, 2000. Str. 147 a 395. ISBN 1-57958-139-0. Stručně z pohledu islámu v knize Svět islámu: kulturní atlas od Francise Robinsona (Praha: Knižní klub, 1996. Str. 188-189. ISBN 80-7176-356-X).
Dále bychom Vám doporučovali zejména následující publikace (nalezené v elektronickém katalogu NK ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
* HALÍK, Tomáš. Prolínání světů : ze života světových náboženství. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2006. 279 s. : barev. il., portréty ; 22 cm. Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200701/contents/nkc20061699260_1.pdf
* Zásnuby, sňatky, rozvody : soubor studií pracovní skupiny "Náboženské směry v Asii" / redakce Ľubica Obuchová. Praha : Česká orientalistická společnost, 2003. 127 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-902510-6-4.
GRAUBNER, Jan. Manželství. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2007. 39 s. : barev. il. ; 15 cm. ISBN 978-80-7195-106-3.
* svátost manželství * křesťanské manželství * partnerské vztahy -- křesťanské pojetí * rodina -- křesťanské pojetí * pojednání
* BENSIMON, Doris; LAUTMAN, Françoise. Un mariage : Deux traditions: Chrétiens et Juifs. Bruxelles : Édit. de l'Univ. de Bruxelles, 1977. 248 s. ; 24 cm. ISBN 2-8004-0645-3.
* POLIVKA, Jan; DOLISTA, Josef; DŘÍMAL, Ludvík. Povídání o manželství : [psychologická a teologická perspektiva]. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1999. 191 s. ; 20 cm. ISBN 80-7192-245-5
* KASPER, Walter. Teologie křesťanského manželství. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 1997. 91 s. ; 20 cm. ISBN 80-85959-28-3.
* NAKAMURA, Hisako. Divorce in Java : a study of the dissolution of marriage among javanese muslims. Yogyakarta : Gadjah Mada Univ. Pr., 1983. 23, 145 s.: il., obr. příl. ; 23 cm
Nebo články z bibliografické článkové databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl):
* Láska a manželství v islámu / Karam El Badawy ; Vička Gančeva. In: Regenerace. -- ISSN 1210-6631. -- Roč. 12, č. 8 (2004), s. 30-31
* Manželství v teologickém pohledu a křesťanské pastoraci / Tomáš Butta. In: Český zápas 0323-1321 Roč. 83, č. 21 (20030525), s. 4-6 83:21 20030525
* Papež a rozvedení / Zenit ; přeložil Miloš Voplakal. In: Teologické texty. -- ISSN 0862-6944. -- Roč. 16, č. 1 (2005), s. 33
* Pohledy katolické církve na manželství / zaps. Jaroslav Líska; Aleš Opatrný. In: Český týdeník. -- ISSN 1211-0302. -- Roč. 1, č. 81 (19951010), s. 18
* Smíšená manželství v židovském náboženství a kultuře / Gabriela V. Šarochová. In: Dějiny a současnost. -- ISSN 0418-5129. -- Roč. 25, č. 1 (2003), s. 30-35
* Vztah islámu k rodině, manželství a k plodnosti / Mohamed Elhassan. In: Demografie. -- ISSN 0011-8265. -- Roč. 40, č. 2 (1998), s. 120-125.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.04.2009 13:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu