mangrovy
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych vědět podrobnosti o mangrovech - hlavně o tamější fauně. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, mangrovy jsou formace stálezelených, stromovitých bažinnatých rostlin, jako neprostupné porosty se táhnou na velké vzdálenosti na chráněných, plochých a bahnitých pobřežích a při ústích řek v tropických (zčásti i subtropických) oblastech, zvláště druhově bohaté v indomalajských končinách. Při odlivu jsou vynořeny nad vodou, při přílivu jsou až po koruny zality vodou. Na životní rytmus jsou určitým způsobem přizpůsobeny: chůdovými kořeny jsou upevněny k podkladu, dýchacími kořeny si opatřují kyslík v půdě, velmi chudé na tento prvek, přinášejí živorodé plody, které klíčí již na mateřské rostlině, vytvoří hlízovitě ztlustlý (někdy až 50 cm dlouhý) hypokotyl, odpadnou a zavrtají se do bahna. Největší porosty mangrovů tvoří zástupci čeledi kořenovníkovité (Rhizophoraceae), na okrajích mangrovů rostou kořenovníky (Rhizophora mangle), u nichž horní část kůlových kořenů napomáhá dýchání. Mnohé rostliny z porostů mangrovů poskytují kůru bohatou na třísloviny, jedlé plody nebo semena bohatá olejem.
Fauna v mangrovech může být zastoupena různými druhy, záleží na tom, na jakém kontinentu se mangrovy vyskytují. Častými živočichy vyskytujícími se v těchto lokalitách jsou například různé druhy krabů (nejznámější je krab houslista), ústřice, humři a další korýši. Mnohé druhy využívají prostředí mangrovů k dokončení svého životního cyklu - kromě korýšů také měkkýši a několik druhů ryb, i dravých (tarpon, chňapal šedý, barracudy). Dále také druhy ryb migrující za potravou jako např. parmice. Velmi častým zástupcem je zajímavá ryba lezec obojživelný, který obratně leze po zemi a dokonce zde shání i potravu. Z dalších živočichů se v mangrovech objevují také medúzy, krokodýli, kapustňáci, z hmyzu zejména komáři, z ptáků volavky, ibisové, pelikáni, kolpíci růžový, plameňáci aj. Ze savců jsou to potom netopýři, vačice, mývalové, opice (např. makak jávský). Mangrovy obývají také někteří ohrožení živočichové, na Borneu např. opice kahau nosatý, mořský savec dugong nebo delfín Orcaela; v Bengálském zálivu pak žije např. chráněný tygr indický.
Použitá literatura:
* Universum: všeobecná encyklopedie. 5 díl, Ko-Ma. Praha: Odeon, 2000. Str. 638. ISBN 80-207-1060-4.
* ABC přírody: svět v otázkách a odpovědích. Praha: Reader´s Digest Výběr, 1996.  328 s. ISBN 80-902069-0-5.
* Encyclopedia of the Biosphere. Volume 10, Oceans and Seashores. Detroit : Gale, 2000. Str. 371 a dále. ISBN 0-7876-4516-8.
Další informace můžete nalézt i na internetu:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Mangrovy
* http://en.wikipedia.org/wiki/Mangrove
* http://www.zoousti.cz/OP-in-situ-bornejske-mangrovy.aspx?WebMenuSelect=48
* http://www.hedvabnastezka.cz/cestopisy/sundarbans-nejvetsi-mangrovy-sveta
* http://www.albatrostravel.cz/expedice/podle-krajiny-ekosystemu/mokrady-a-mangrovy.html
* http://cestovani.ihned.cz/c4-10041040-28110070-008000_d-kde-ryby-lezou-po-stromech
* http://www.mangroveindia.org/
* http://ngm.nationalgeographic.com/2007/02/mangroves/warne-text
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2008 14:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu