mandrola, dřík, sdružená okna
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na přesný význam slov mandrola, dřík a sdružená okna? Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den, slovo mandrola jsme v literatuře věnované malířství a architektuře nenalezli, předpokládáme, že jste měla na mysli spíše termín mandorla:
mandorla (ital. tolik co >mandle<) - ozáření (svatozář) ve tvaru tupé ellipsy, později nahoře a dole zahrocené, kterou krášleny bývaly ve středověkých obrazích Kristus, Madonna a někteří svatí. U Francouzů slové amande mystique (mystická mandle), u Němců Osterei (kraslice), u angl. archaeologů vesica piscis (rybí měchýř). Přikládal se jí jistý význam symbolický nebo mythický.
příklad mandorly - http://www.pitt.edu/~medart/menuglossary/mandorla.htm
dřík, tělo - hlavní část svislého prvku (sloupu, pilíře, postamentu, fiály apod.); u sloupu nebo jiné podpory část mezi patkou dole a hlavicí nahoře
dřík  sloupu - hlavní část, vlastní hmota vertikální sloupové podpory mezi patkou a hlavicí, dole zpravidla nejširší, nahoře nejužší, v třetině výšky s entazí. U točeného  sloupu je dřík formovaný spirálově. Dřík bývá monolitický nebo sestavovaný z kamenných bubnů, tamburů (spojovaných hmoždinkami nebo čepy), na povrchu hladký nebo členěný kanelováním. Někdy je dolní třetina dříku zdobena ornamenty.
pojmenování jednotlivých částí sloupu  - http://www.prostor-ad.cz/dejiny/roman/uvod/sloup.htm a http://www.pitt.edu/~medart/menuglossary/shaft.htm
sdružené okno - je tvořeno dvěma i více otvory, které jsou spojeny v arch. celek ; častý motiv románské architektury příklady sdruženého okna  - http://www.hrad-rozmberk.eu/vykladovy-slovnik/?pismeno=S, http://www.prostor-ad.cz/dejiny/roman/uvod/portal.htm
použitá literatura:
* Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. 16. díl, Líh-Media. V Praze : J.Otto, 1900.  s. 752. Online na http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/296158-mandorla a http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/467788-mandorla.
* SYROVÝ, Bohuslav. Architektura. Praha : SNTL - Nakladatelství technické literatury,1972. s. 203, 337.
* BLAŽÍČEK, Oldřich J. ; KROPÁČEK, Jiří. Slovník pojmů z dějin umění : názvosloví a tvarosloví architektury, sochařství, malby a užitého umění.
Praha : Odeon, 1991. s. 54, 124. ISBN 80-207-0246-6.
* HEROUT, Jaroslav. Staletí kolem nás : přehled stavebních slohů. Praha :
Panorama, 1981. 393 s.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2009 11:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu