Maloobchodní ceny základních potravin v Čechách v r.1872 ?
Text dotazu
Zejména mě zajímají ceny masa hovězího i vepřového , mléka, másla ,sádla, chleba, brambor a cukru.
Děkuji předem za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný službě Ptejte se knihovny.
Informace o cenách některých komodit v roce 1872 v Rakousku-Uhersku jsme dohledali ve statistických publikacích a v denním tisku. V použitých zdrojích není uvedeno, zda se jedná o maloobchodní či velkoobchodní ceny.
Ceny se v průběhu roku měnily, „střední“ ceny uvádí pouze statistická příručka, která ovšem zahrnuje z Vámi požadovaných jen cenu brambor a masa. Údaje k ostatnímu zboží tak vychází z denního tisku. K přehledu o cenových tendencích doporučujeme projít přehledy z novin – nejpřínosnějším zdrojem je v tomto ohledu Posel z Prahy, jenž na třetí straně výtisku denně informoval o cenách nejen v Praze a Vídni, ale též v menších městech. Ač se jednotlivé zboží neobjevovalo vždy v každém čísle, informace např. o cenách obilnin, másla či masa lze najít v průběhu roku opakovaně. Ročník 1872 máme k dispozici naskenovaný v Národní digitální knihovně (viz https://ndk.cz/periodical/uuid:af1e2283-435d-11dd-b505-00145e5790ea), lze zde vyhledávat i fulltextově. Některé části naskenovaných periodik v knihovně jsou bohužel hůře čitelné, tedy nutno počítat s tím, že cenový údaj například nemusí být kompletní.
Údaje předkládáme v jednotkách tak, jak jsou zaneseny v uvedených zdrojích (v některých případech jednotky nejsou uvedeny).
*Statistická příruční knížka královského hlavního města Prahy za léta 1872 a 1873:
„Celoroční střední ceny tržní r. 1872 a 1873“
1872. Pšenice 1 vídeňská měřice, 6 zl. 77 kr.; brambory 1 zl. 42 kr.; hovězí maso 34,5 kr.
(1 víd. měřice = 61,49 litrů, pozn. PSK)
Dále publikace uvádí:
„Cena libry masa“
1. Hovězího domácího těžkého, nejnižší 21 kr., nejvyšší 24 kr.; hovězího domácího lehkého, nejnižší 14 kr., nejvyšší 20 ¼ kr. (…)
4. vepřového těžkého, nejnižší 28 kr., nejvyšší 40 kr.; vepřového lehkého nejnižší 26 kr., nejvyšší 36 kr.
*Posel z Prahy 21. 8. 1872, č. 199, s. [3]
„Chrudim. (…) másla 36, přehřívaného 73, (…) sádla 36 [kr.]“ (cena patrně za 1 libru daného tuku)
*Posel z Prahy 10. 9. 1972, č. 216, s. 3
„Průměrné ceny libry masa rozličného druhu a chleba na důležitějších trzích v Rakousku v měsíci červenci t. r. – Hovězí maso ve Vídni 38,47 kr., v Praze 34,06 kr., v Brně 34 kr., v Opavě 30 kr. (…) – Vepřové maso ve Vídni mladé 43 kr., staré 41 kr., v Brně 33 kr., v Opavě 33 kr. (…) – Bílý chléb (…) v Praze 9,[XX] kr. [nečitelné] (…) – Černý chléb ve Vídni 10 kr., v Praze 7 [nečitelné] kr., v Opavě 7 kr. (…)“
*Posel z Prahy 29. 9. 1872, č. 233, s. [3]
Král. Hradec. (…) bramb. 1, (…) máslo čerstvé 0,56 (…) vepř. sádlo 0,56“ (jednotka objemu neuvedena)
*Posel z Prahy 14. 11. 1872, č. 272, s. [3]
„Cukr. Raffinada jemná ve světlomodrém papíru za ct. v. váhy kup. 29,73 prod. 30 (…). Melis pěkný ve světlomodr. papíru 29, prod. 29,25, střední ve tmavém pap. 28,26, prod. 28,30. Surový cukr I. výroba na základě 93° polarisace. Z Prahy pr. listop 18,25, prod. 18,9, prosinec 18,25, 18,30, pr. pros. led. 18,25, 18,30 (…)“
*Posel z Prahy 15. 12. 1972, č. 299, s. [3]
„Telegrafický kurs vídeňský, 14. prosince. Tuky. V surovém loji i v kuchyňských tucích zlepšily se ceny (…) máslo 34 až 62.“
*Posel z Prahy 26. 9. 1872, č. 230, s. [3]
„Chrudim, 21. září (…) máslo lib 0,56“
U mléka jsme dohledali pouze cenu ve Vídni, a to ve zprávě o vídeňské mlékařské výstavě v týdeníku Hospodář a ve zprávě o cenách ve vídeňských hostincích v Moravské orlici:
*„Co pak týče se ceny mléka ve Vídni a vůkolí, seznali jsme, že prodává se zde más teplého mléka průměrně po 20-40 kr., kdežto cena smetany od 40 na 56, ba až 80 kr. vstoupá.“
Mlékařská výstava ve Vídni. In: Hospodář: týdenník věnovaný rolnictví, hospodářskému průmyslu a národnímu hospodářství : týdenník věnovaný rolnictví, hospodářskému průmyslu, národnímu hospodářství a veřejné správě vůbec. Praha: Josef R. Vilímek, 19.12.1872, 2(51), s. 435-436. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/view/uuid:dbef3609-24df-45cb-8997-1101cd08ee8a?page=uuid:4508f2c0-b375-11e8-8bae-5ef3fc9bb22f
*„Za porci mléka 30 kr.“
Drahý pobyt ve Vídni. In: Moravská orlice. V Brně: František Uman, 17.11.1872, 10(226), s. [3]. ISSN 1803-117X. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:3030cd30-2448-11e8-8485-5ef3fc9ae867
Dále jsme nalezli cenu mléka v roce 1868:
„Cena 1 mázu mléka dle toho, jaký je odbyt, rozličná obnášejíc 4-8 kr. (…)“ (1 víd. máz = 1,41 litrů, pozn. PSK)
In: Hospodářské noviny 11. 10. 1868. č. 41, s. 328. Dostupné z: https://kramerius5.nkp.cz/view/uuid:40e63902-904c-4a22-acf5-b640e1c7cea7?page=uuid:9a688420-ea7a-11e7-ad28-5ef3fc9bb22f&fulltext=ml%C3%A9ko+cena
Doporučené zdroje:
Časopis cukrovarnický: orgán spolku pro zvelebení cukrovarství v království Českém. Praha: Spolek pro zvelebení cukrovarství v Čechách, 1873, 2(1), s. 42. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ce435350-7d29-11e8-ad64-005056825209
Česko (Rakousko-Uhersko) a Dobroslav KREJČÍ. Statistická příručka království Českého. Praha: Zemská statistická kancelář království Českého, 1909, s. 272. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:27b23fd0-de72-11e6-b333-5ef3fc9ae867
ERBEN, Josef. Statistická příruční knížka královského hlavního města Prahy za léta 1872 a 1873. (Tisk c.k. dvorní knihtiskárny Hynka Fuchse), 1874, s. 134, 136. Dostupné také z: https://ndk.cz/view/uuid:c1876550-0671-11dd-8452-000d606f5dc6?page=uuid:0ab45955-16ef-4198-a7d4-baba5b3905ca
Posel z Prahy. Praha: Václav Nedvídek, 1869-1870. ISSN 1802-6621. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bebfba60-f99e-11e0-862c-000bdb925259
SEJBAL, Jiří, Jan ŠMERDA, Milan HOFER a Jiří PEKÁREK. Základy peněžního vývoje. Brno: Masarykova univerzita, 1997, s. 314. ISBN 80-210-1734-1. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:ddc7ceb0-fff1-11e7-9854-5ef3fc9ae867
SUCHÁNEK, František. O míře a váze metrické: krátký přehled pro potřeby obecné. V Praze: Nákladem kněhkupectví Mikuláše a Knappa, 1872, s. 12, 41. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0b5641b0-7b4d-11e7-89ee-5ef3fc9ae867
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.10.2024 22:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu