Malířka a sochařka Luisa Černovická
Text dotazu
Dobrý den,
velmi mne zajímá malířka a sochařka Luisa Černovická. Ráda bych se o ní dozvěděla více, o jejím díle, životě, atd. Nemohu však nikde najít více informací. Pomůžete mi prosím?
Děkuji předem za zaslání infa, odkazů, apod.
Odpověď
Dobrý den,
v odborné literatuře se nám k osobě malířky a sochařky Luisy Černovické podařilo dohledat pouze níže uvedené základní informace.
Obsáhlejší heslo k zmíněné malířce uvádí Tomanův Nový slovník československých výtvarných umělců:
"Černovická, Luisa. * 1/1 1903 v Ronově u Val. Meziříčí. Malířka v Praze. Žákyně šk. uměleckých řemesel v Brně (malířská spec. prof. Fr. Süssera a sochařská spec. prof. Jana Lichtága), pak u Rud. Vejrycha a na ukrajin. akademii v  u. v Praze. Studijní cesty v Itálii a v Jugoslávii (studium slovanských krojů). Obor její činnosti je malba figurální, lidový folklor, podobizny (např. kanovníka P. Ludv. Bláhy) a květinová zátiší. Vystavuje od r. 1940 (Č. Budějovice, Havlíčkův brod, Březnice, Jihlava)."
Zdroj. Toman, Prokop, ed. Nový slovník československých výtvarných umělců. I.., značně rozš. vyd. V Praze: Tvar, 1947. s. 145.
Obdobné informace přináší též kniha:
* Malý, Zbyšek, ed. a Malá, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-... Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1998- . sv. Prameny a dokumenty. ISBN 80-86171-00-0.
Licencovaná databáze Lexikon českých výtvarníků (pro registrované čtenáře NK ČR dostupná přes vzdálený přístup http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju ) nabízí podobiznu malířky a následující informace:
ak. mal. Černovická Luisa
birth: 1. 1. 1903, Ronov
dead:
member: Svaz českých umělců
STUDIES
soukromě u Rudolfa Vejrycha
1937 - 1938 Ukrajinská akademie výtvarného umění v Praze
1932 - 1936 ŠUŘ Brno, prof. V. Oppenheimer, J. Lichták, F. Süsser měšťanská škola v Brně obecná škola v Ořechově
LITERATURE
Informační systém abART - full verze
1998 Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-1997, I. A-Č, Výtvarné centrum Chagall, Ostrava
1947 Dr. Toman Prokop: Nový slovník československých výtvarných umělců, Rudolf Ryšavý, Praha
1940 Sborník Svazu českých umělců v Praze, Praha
poznámky:
* alaph.vkol.cz - Ronov u Valašského meziříčí (Vsetín) ?
cesty po Itálii a po Jugoslávii, studium slovanských krojů žena Josefa Černovického, akademického malíře a spisovatele
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 10:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu