Malíři Sovanka a Stehlík
Text dotazu
Malíři Sovanka a Stehlík
Potřebovala bych jejich životopisy a také seznam jejich děl, jaké mají jejich obrazy hodnotu. Konkrétně se jedná o obrazy \"Březový háj\" od Sovanky a \"Černá hora\" od Stehlíka.
Odpověď
1/ Jméno malíře Sovanky se nám v dostupných zdrojích nepodařilo nalezt. Po konzultaci s Uměleckoprůmyslovým muzeem jsme došli k závěru, že se může jednat o malíře Karola Šovánku, * 7.3.1893 v Uhrovci v Trenčanské stol. Byl malířem a sochařem v Kežmarku. Syn řezbáře, žák um.prům.školy v Budapešti (prof. Ludovít Mátray), pak na akademii v Bruselu u prof. van der Stappena. V Kežmarku působil ve výšivkářské dílně jako kreslič. Člen spolku sloven. umelcov v Bratislavě, jehož výstav se účastní. Maloval krajiny, zvěř a lovecké motivy v přírodě, mimo to tvořil sochy. Na výstavě sloven. umění v Praze 1931 byl zastoupen oleji "Liška v zimě", "Psi s diviakom", aj. Mimo Slovensko a Prahu vystavoval v Brně a v Budapešti. Další informace Vám ochotně podají pracovníci Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, které je vlastníkem jedné reprodukce tohoto malíře. Bylo by možné případně porovnat podpisy umělců. UMP Vám rovněž může poskytnout přehled aukcí konaných u nás i ve světě. kontakt:
Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze
ul. 17.listopadu 2, 110 01 Praha 1
E-mail knihovna@upm.cz
2a/ Malíř Karel Stehlík,* 21.5.1912 v Milevsku, kde rovněž maloval. Soukromě se učil malbě u Oldř. Pejši v Milevsku. Účastnil se člen. výstav S.V. "Praha" v Praze, Táboře a v Milevsku, pak výstavy české knihy v Milevsku. Tamtéž měl i soubornou výstavu r. 1942. Od něho pocházejí též fresky a sgrafita v Milevsku a Táboře. Některé malby :" Rybník", "Předjaří","Město Milevsko", "Žně".
2b/ Stehlík Jindřich * 6.12.1905 v Milevsku. Malíř v Praze, žák prof. O. Nejedlého na pražské akademii v.u. Vystavoval v kulturním domě v Mor. Ostravě.
Dále uvádíme webovou adresu nejznámější aukční síně v Praze:
http://www.dorotheum.cz .
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2008 15:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu