malíři Hýsek a Fojtík
Text dotazu
Mohla bych prosím dostat informaci o malířích Hýskovi a Fojtíkovi? Mají dnes jejich obrazy nějakou cenu?
Odpověď
Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-1998 uvádí:
FOJTÍK Josef (1890, Žďáry u Rakovníka - 1966); sochař a pedagog; abs. odbor. školu sochařskou v Hořicích a uměl. průmyslovou školu v Praze (1913-1921 u B. Kafky); člen Jednoty umělců výtvarných v Praze; věnoval se monumentální plastice a portrétům (mj. Němcová, T.G.Masaryk - pomník v Poličce a v Rakovníku, K. Havlíček Borovský aj.) Poslední práce: podobizny Zd. Štěpánka. Soubor plastik odkázal rakovnickému muzeu. V r. 1925 Zlatá medaile na Mezin.
výstavě dekorativního umění v Paříži.
FOJTÍK Josef (1951 Skalité u Čadce); malíř a grafik; studia: PF Ostrava (čeština, výt. výchova), malba na AVU N. Pavloviče v Sofii (1973-1978); grafik ŽDB v Bohumíně, pedagog LŠU v Karviné (do r. 1984); emigroval do Švýcarska, od r. 1987 v Kanadě. Stylem má blízko k surrealismu. Výstavy, mj.: Výtvarné centrum Chagall v Ostravě (1994), Zámecká galerie Karviná (1998)
FOJTÍK Quido (1926 Praha); malíř; studia: PF UK (výt. výchova) a AVU Praha (1949-1954, prof. Sychra); ved. ateliéru užité malby na VŠUP v Praze. Častým motivem žena (cykly aktů, např. Ranní toalety), protiválečné náměty (70.léta), ale také obrazy české venkovské krajiny, série pohledů na Prahu.
HÝSEK Josef (1922 Držkov u Semil); malíř, restaurátor; studia: AVU Praha (1950, prof. Nejedlý); čl. Skupiny 7. Věnuje se krajinomalbě (několik obrazů v Obl. galerii v Liberci). V posl. době se věnuje restaurátorství. Výstavy: mj. účast na Regionální krajinomalbě II. v Jablonci n. N., 1997).
O ev. cenách je nejlépe se informovat v aukčních síních a prodejních galeriích.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.01.2008 09:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu