malíř Václav Malý
Text dotazu
Zajímal by mě životopis akademického malíře Václava Malého.
Odpověď
Dobrý den,
služba Ptejte se knihovny je především službou, která odkazuje na literaturu týkající se dané problematiky, uvádíme tedy stručný souhrn ze životopisu malíře Václava Malého spolu s odkazy na informační zdroje, ve kterých naleznete podrobnější informace.
Václav Malý(19.2.1874, Praha - 9.10.1935, Praha, Bubeneč) Český malíř, žák Ženíška a Hynaise. Řadí se mezi krajináře, impresionisty; figuralista folkloru Chodska a Mor. Slovenska. Výstava ve Vídni roku 1910 byla důležitou událostí v jeho uměleckém životě, všímá si ho zahraničí a jeho tvorba je oceňována např. v anglickém a francouzském odborném tisku.
Mezi nejvýznamnější díla patří Pouť u sv. Vavřince, Pouť u Dobré Vody, Nedělní dopoledne na náměstí v Domažlicích. Akvareloval obálky na beletrii Baara a Vrby, ilustroval pohádky Baara a Hany Štěpánkové.
Další informace naleznete v literatuře:
TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. 3., značně rozšířené vydání. Praha : Rudolf Ryšavý a Tvar, 1947-1955. 3 sv
Masarykův slovník naučný : lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. Praha: Československý kompas, 1925-1933. 7 sv. : il.
Ottův slovník naučný nové doby : dodatky k Velikému Ottovu slovníku naučnému. Redakci vede B. Němec. Praha : J. Otto : Novina, 1930-1943. 12 sv.: il., mapy.
Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. Praha :J. Otto, 1888-1909. 28 sv. : il.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 09:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu