Malíř Pratz z Příbora
Text dotazu
Dobrý den,
v literatuře jsem se dočetl, že kolem roku 1820 působil v městě Příbor malíř jménem Pratz. Mohli byste mi, prosím, o něm zjistit bližší informace? Děkuji Vám.
Odpověď
Dobrý den,
na základě Vašeho dotazu jsme jsme v Tomanově slovníku našli následující osobnost:
Václav Ignác Prasch, viz https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Ign%C3%A1c_Brasch, nicméně jeho spojitost se městem Příbram nedokážeme ověřit.
Zdroj: TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. [2. vyd.]. V Praze: Rudolf Ryšavý, 1936. 792 s., [1] l. obr. příl.
Přímo malíře Pratze jsme nenalezli.
Další zdroje:
MALÝ, Zbyšek, ed. a MALÁ, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2010. Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1998-2010. 21 sv. Prameny a dokumenty. ISBN 80-86171-00-0.
HOROVÁ, Anděla, ed. Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Vyd. 1. Praha: Academia, 1995-2006. 3 sv. ISBN 80-200-0536-6.
POCHE, Emanuel a kol. Encyklopedie českého výtvarného umění. 1. vyd. Praha: Academia, 1975. 611, [2] s., [33] s. barev. fot. příloh
Dále jsme hledali v Národní digitální knihovně: https://ndk.cz/, ve webovém portálu https://artlib.eu/#!/, ve sbírkách Národní galerie https://sbirky.ngprague.cz/katalog? a v Regionální literatuře Moravskozemského kraje, viz https://www.msvk.cz/vysledky-vyhledavani/?t=pratz.
Pokud by nalezená osobnost neodpovídala, obraťte se buď na Ústav dějin umění https://udu.cas.cz/cz/knihovny, Národní galerii, anebo z hlediska regionální funkce na Moravskoslezskou knihovnu v Ostravě. Je možné oslovit i archivy.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2024 06:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu