Malíř Oldřich Bijok
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se vás zeptal, ve kterých knihách je možné najít informace o slezském malíři Oldřichu Bijokovi.
Odpověď
Dobrý den,
stručné životopisné informace o Oldřichu Bijokovi (1. 3. 1930 Karviná - 5. 11. 1992 Karviná) naleznete v následujících publikacích. Obě knihy obsahují v podstatě totožné údaje:
- MALÝ, Zbyšek, ed. a MALÁ, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-1997. I, A-Č. Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1998 . s. 160-161. Prameny a dokumenty. ISBN 80-86171-00-0. Jeden odstavec + reprodukce obrazu "Bourání Markovy uličky v zimě, 1982-1984 + přehled samostatných a kolektivních výstav
- Kalendárium regionálních osobností (Havířov a okolí) 2000. V Havířově: Městská knihovna, 2000. s. 37. Jeden odstavec + reprodukce obrazu "Bourání Markovy uličky v zimě, 1982-1984
Dále by mohly být nějaké biografické údaje uvedeny v autorském katalogu, který je dostupný ve fondu Regionální knihovny Karviná (http://www.rkka.cz/) či v materiálu k výstavě pořádané v roce 1983, který je k dispozici v Knihovně Galerie výtvarných umění Ostrava (http://www.gvuo.cz/knihovna.htm). Ve fondu Regionální knihovny Karviná se také nachází publikace "Umělci Karviné", kterou vydala právě RKK a měla by obsahovat i informace o O. Bijokovi.
Tvorba Oldřicha Bijoka byla poměrně často prezentována na výstavách zaměřených na karvinské či obecněji severomoravské výtvarníky. K těmto výstavám existují různé několikastránkové katalogy či pozvánky. Pouze část z nich má NK ČR ve svém fondu, ale velmi hojně jsou tyto dokumenty zastoupeny ve fondu Knihovny Galerie výtvarných umění Ostrava (http://www.gvuo.cz/knihovna.htm), Knihovně Muzea umění Olomouc (http://www.muo.cz/knihovna/) a dalších knihovnách působících zejména v moravskoslezském kraji. Žádný z těchto dokumentů jsme neměli k dispozici. Ze záznamů v katalozích je v některých případech těžké posoudit, zda jde skutečně o katalog výstavy nebo pouze o určitou formu pozvánky. Bez fyzického prolistování dokumentu také nemůžeme spolehlivě říci, jak podrobné informace o Oldřichu Bijokovi se v jednotlivých publikacích informace objevují, byť jde vždy o výstavy, jichž se účastnil.
- Výstava karvinských výtvarníků mladé a střední generace. V Karviné : Městský dům kultury, 1977. [6] s.
Galerie výtvarného umění Ostrava - http://85.135.34.154/katalog/l.dll?cll~P=12454
- Tvorba karvinských výtvarníků : Mánesova síň Městského domu kultury v Karviné, 13.12.1979 - 3.2.1980. V Karviné : Městský dům kultury, 1979. [6] s. : il. Pozvání na výstavu
Galerie výtvarného umění Ostrava - http://85.135.34.154/katalog/l.dll?cll~P=12713
Knihovna Slezského zemského muzea, Opava - http://www.szm.cz/rubrika/98/ustredni-knihovna.html
- Výtvarní umělci Severomoravského kraje k 35. výročí osvobození Československa Sovětskou armádou: [Olomouc, duben - květen 1980: Ostrava, červen 1980]. Ostrava: Krajská organizace Svazu českých výtvarných umělců v Ostravě, [1980]. [30] s.
Vědecká knihovna v Olomouci - https://aleph.vkol.cz/F/?func=find-c&local_base=SVK01&ccl_term=IDN=vkol001098626
Muzeum umění Olomouc - http://muo.olmuart.cz/clavius/l.dll?cll~P=15255
- Tvorba karvinských výtvarníků. Karviná : Městský dům kultury v Karviné, 1980. [6 s.]. katalog.
Muzeum umění Olomouc - http://muo.olmuart.cz/clavius/l.dll?cll~P=15009
- Tvorba karvinských výtvarníků : Mánesova síň Městského domu kultury v Karviné, 17.12.1981 - 7.2.1982. V Karviné : Městský dům kultury, 1981. [6] s. : il. Pozvání na výstavu
Galerie výtvarného umění Ostrava - http://85.135.34.154/katalog/l.dll?cll~P=12708
- Moravská grafika: současná tvorba: Dům umění, Brno, 22.11.1983-8.1.1984. Brno: Dům umění města Brna, 1983. 1 sv. (nestr.), obr. příl.
Souborný katalog ČR - https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=004416636&local_base=SKC
Vědecká knihovna v Olomouci - https://aleph.vkol.cz/F/?func=find-c&local_base=SVK01&ccl_term=IDN=vkol000134164
Muzeum umění Olomouc - http://muo.olmuart.cz/clavius/l.dll?cll~P=33941
- Tvorba karvinských výtvarníků : k 10. výročí Mánesovy síně v Karviné. V Karviné : Městský dům kultury, 1983. [6] s. : il. Pozvání na výstavu
Galerie výtvarného umění Ostrava - http://85.135.34.154/katalog/l.dll?cll~P=12525
- HAVLÍČEK, Jiří. Výtvarní umělci okresu Karviná. Karviná: Okresní kulturní středisko: Městský dům kultury, 1985. 43 s.
Souborný katalog ČR - https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005708999&local_base=SKC a https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=007055803&local_base=SKC
Regionální knihovna Karviná (http://www.rkka.cz/) - signatury M1490 (M 75), M1488 (M75), M1057 (M 75)
Vědecká knihovna Olomouc - https://aleph.vkol.cz:443/F?func=direct&doc_number=000228801&local_base=SVK01&format=999
Muzeum umění Olomouc - http://muo.olmuart.cz/clavius/l.dll?cll~P=15016
- Výstava z tvorby výtvarných umělců Severomoravského kraje evidovaných u ČFVU : OVM Nový Jičín, červenec - srpen 1986. Nový Jičín : Okresní vlastivědné muzeum, 1986. [6] s.
Galerie výtvarného umění Ostrava - http://katalog.gvuo.cz/katalog/l.dll?cll~&P=13542
- Tvorba karvinských výtvarníků: pozvání na výstavu. [Karviná]: Městský dům kultury v Karviné, [1986]. 1 složený list (6 stran). Výstava v Mánesově síni Městského domu kultury v Karviné - Novém Městě od 11. prosince 1986 do 6. února 1987
Galerie výtvarného umění Ostrava - http://katalog.gvuo.cz/katalog/l.dll?cll~KV4344200000021527
- Tvorba karvinských výtvarníků : Mánesovy síň Městského domu kultury v Karviné, 26.5. - 30.6.1988. V Karviné : Městský dům kultury, 1988. [6] s. : il. Pozvání na výstavu
Galerie výtvarného umění Ostrava - http://85.135.34.154/katalog/l.dll?cll~P=12781
- Tvorba karvinských výtvarníků. Karviná : Městský dům kultury v Karviné, 1988. [4 s.]. katalog.
Muzeum umění Olomouc - http://muo.olmuart.cz/clavius/l.dll?cll~P=15008
- KRMÁŠEK, Jiří, ŠMEK, Josef a Milan FLASAR. Karvinsko ve výtvarných dílech: katalog. V Karviné: OK ONV: OKS: MDK, 1988. 45 s.
Souborný katalog ČR - https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005709050&local_base=SKC
Regionální knihovna Karviná (http://www.rkka.cz/) - signatury M1054 (M 75), M1491 (M75) - u záznamů je uveden rok vydání 1993
- HOCKEOVÁ, Jiřina. Moravská grafika 1989. Brno: Dům umění města Brna, 1989. [60] s.
Souborný katalog ČR - https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000885023&local_base=SKC a https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003168753&local_base=SKC
Vědecká knihovna Olomouc - https://aleph.vkol.cz/F/?func=find-c&local_base=SVK01&ccl_term=IDN=vkol000115706
Galerie výtvarného umění Ostrava - http://85.135.34.154/katalog/l.dll?cll~P=14830
- Tvorba Klubu karvinských výtvarníků: zahájení se koná v pátek 6. 4.´90 v 18.00 hod. ve výstavní síni Domu kultury v Orlové - Lutyni ; výstava potrvá do 27. 4. ´90. [Orlová]: [nakladatel není známý], [1990]. 1 složený list (6 stran).
Galerie výtvarného umění Ostrava - http://katalog.gvuo.cz/katalog/l.dll?cll~KV4344200000021505
- Skupina Parazol / [text Oldřich Kodeš a Walter Taszek]. [Ostrava] : Výtvarné centrum Chagall, 2002. [8] s. : il.
Souborný katalog ČR - https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002263879&local_base=SKC
Galerie výtvarného umění Ostrava - http://85.135.34.154/katalog/l.dll?cll~P=10035
- Karviná ve výtvarném umění: Zámecká galerie CHAGAL, Karviná - Fryštát: 3. března - 2. května 2004. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall Ostrava, 2004. 6 nečíslovaných stran.
Galerie výtvarného umění Ostrava - http://katalog.gvuo.cz/katalog/l.dll?cll~KV4344200000021540
Použité zdroje
* ART oborová brána Umění a architektura - http://artlib.eu/?locale=cs
* Souborný katalog ČR - https://skc.nkp.cz
* Online katalog NK ČR - https://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* katalog Knihovny Galerie výtvarných umění Ostrava http://katalog.gvuo.cz/katalog/
* katalog Regionální knihovny Karviná http://katalog.rkka.cz/opac[…]g=cz&fs=&Itemid=229
* katalog Moravskoslezské vědecké knihovny https://katalog.svkos.cz
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2017 15:36