malíř Jaroslav Kalivoda
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mne malíř Jaroslav Kalivoda, který zemřel jako 22 letý při bombardování Valašského Meziříčí. Údajně velký talent.
Odpověď
Dobrý den,
k mladému začínajícímu malíři, jehož život  byl bohužel velmi záhy zmařen, jsme v nám dostupných zdrojích nalezli následující informace:
"Kalivoda Jaroslav * 23/5. 1923 v Břeclavě na Moravě. Malíř v Praze XII. Studoval 1 rok na odborné škole pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí, pak na soukromé škole S.V.U. Mánes (vlad. Sychra, V. Tittelbach a J.Liesler)."
(zdroj:TOMAN, Prokop, ed. Nový slovník československých výtvarných umělců. sv. 1., značně rozš. vyd. V Praze: Tvar, 1947. str. 455.)
"Jaroslav Kalivoda
23. květen 1923 - 11. duben 1945
malíř
Jaroslav Kalivoda
Jaroslav Kalivoda se narodil v Břeclavi. Převážnou většinu života pobýval ve Valašském Meziříčí, kde studoval Odbornou školu pro zpracování dřeva pod vedením J. Místeckého. Absolvoval také malířskou školu Mánesa v Praze u profesorů Sychry, Tittelbacha a Lieslera. Žil v Praze a ve Valašském Meziříčí. Náměty čerpal nejčastěji z valašského prostředí (např. Dřevař). Jeho kresby, zátiší, portréty a malby městských zákoutí jsou zajímavé zvláštní světelnou atmosféru, kterou zachycují a dávají tušit sílu jeho talentu, který však nestačil rozvinout. Zahynul ve dvaadvaceti letech při bombardování Valašského Meziříčí.
Zdroj:
Kdo byl kdo je kdo na východní Moravě: Ju-Na.Valašské Meziříčí: Valašské Athény, 2010. s. 9.
Okres Vsetín: Rožnovsko, Valašskomeziříčsko, Vsetínsko. 2002. s. 556.
Další informace:
Jaroslav Kalivoda. Historie - Výročí. Šipinky: časopis pro kulturu a společenský život města Valašského Meziříčí. 1998, č. 7, s. 14.
Kdo byl kdo je kdo na východní Moravě: Ju-Na. Valašské Meziříčí: Valašské Athény, 2010. s. 9.
Okres Vsetín: Rožnovsko, Valašskomeziříčsko, Vsetínsko. 1. vyd. Valašské Meziříčí: Hvězdárna; Vsetín: Okresní úřad; Brno: Muzejní a vlastivědná společnost, 2002. s. 556.
Slovník osobností kulturního a společenského života Valašska. Valašské Meziříčí: Občanské sdružení Valašské Athény, 2000. s. 72. "
(Zdroj: http://www.mvk.cz/knihovna/vsetin/regionalni-osobnosti-karta/?componentID=11145&Stitky=&Prijmeni=&MistoNarozeni=&RokNarozeni=192&MesicNarozeni=&MistoUmrti=&RokUmrti= )
Dle bibliografického katalogu Vsetínska měl v roce 1985 vyjít krátký článek o Jaroslavu Kalivodovi v Informačním zpravodaji města Valašského Meziříčí  (duben, str. 28 - 29). Tento dokument bohužel Národní knihovna ČR nevlastní. Ve svém katalogu ho ovšem uvádí Muzeum Valašska:  http://katalog.muzeumvalassko.cz/Record/25312
Vzpomínku na svého kamaráda  Jaroslava Kalivodu uvádí též Oldřich Šuleř ve své knize "Paměť domova"(str. 122 - 123).  Ten zde taktéž vzpomíná na posmrtnou výstavu malíře a uvádí katalog, který v rámci této výstavy vznikl.
* ŠULEŘ, Oldřich. Paměť domova. 1. vyd. Opava: Optys, 1994. 334 s. ISBN 80-85819-25-2.
Katalog výstavy: MÍSTECKÝ, J.  Jaroslav Kalivoda. Katalog posmrtné výstavy r. 1955 ve Valašském Meziříčí. Vydalo Okresní muzeum ve Valašském Meziříčí.
Informace a drobnou fotku malíře nabízejí též stránky: http://www.divadloschod.cz/val.atheny/?id=osobnosti&what=K  (informace a drobná fotografie)
Ukázka z jeho díla: http://www.auctions-art.cz/file/aukce126.pdf
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.06.2017 10:55
Martin Ftáčnik píše:
Středa 23.10.2024 11:17
Vlastním jedno jeho velmi pekne zatisie z roku 1944.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu