Malíř Jan Česal
Text dotazu
Dobrý den, mohli byste mi něco zjistit o malíři Janu Česalovi z Kutné Hory? děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Jan Česal se narodil 15.5.1890 v Kutné Hoře a zemřel 25.8.1961 tamtéž. Jeho otec se jmenoval František Světnička (16.9.1862 - 19.5.1940), povoláním švec; matka Aloisie Česalová (25.4.1962 - 9.8.1940), v domácnosti. Jan měl jméno po matce údajně proto, že rodiče měli svatbu až v roce 1932, proto se děti jmenovaly po matce. Jan měl 2 sourozence, Josefa a Františka.
Vyučil se lakýrníkem, dále studoval UPRUM. Po studiu narukoval do války. Byl dvakrát ženatý, s první manželkou Kristýnou se rozvedl, druhá manželka Zdeňka se podobně jako její manžel zabývala výrobou loutek a kostýmů pro ně. Se Zdeňkou měl dvě děti - Jaromíra a Zdeňku.
Jan Česal maloval dekorace a kulisy pro ochotnická divadla (např. divadlo v Červených Pečkách). Na dvoře svého vlastního domku v Kutné Hoře si postavil ateliér, maloval především zátiší, květiny a akty.
Jeho manželka Zdeňka obdržela v roce 1944 koncesi na výrobu uměleckých loutek a Jan začal vyrábět marionety vysoké 25 centimetrů. Vymodeloval je, udělal formy a odléval. Hlavy, ruce a nohy zhotovoval sám, těla si nechal řezat u truhláře. Loutky oblékala jeho manželka.
Pro zajímavost Vám uvádíme také příklady loutek, které vyráběli: král, královna, princ, princezna, pán z doby rokoka, sluha, sedlák, policajt, selka, čarodějnice, smrt, vodník, čert, myslivec apod.
V roce 1951 restauroval v kostele v Sedlci u Kutné Hory olej Petra Brandla, jeden obraz také namaloval sám.
Pokud byste potřebovala více informací, zkuste se obrátit na Městskou knihovnu v Kutné Hoře, která je také zapojena do služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/mestska-knihovna-kutna-hora).
Použité zdroje
KNÍŽÁK, Milan. Encyklopedie výtvarníků loutkového divadla v českých zemích a na Slovensku: od vystopovatelné minulosti do roku 1950. 1. vyd. Hradec Králové: Nucleus HK, 2005. 2 sv. ISBN 80-86225-87-9.
http://www.amaterskedivadlo[…]p?data=osobnost&id=7909
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.10.2015 08:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu