Malíř Fritz Raida
Text dotazu
Dobrý den,
zajímá mě osoba malíře Fritze Raidy , narozeného 1888 v Krnově, případně seznam jeho děl. Děkuji.
Odpověď
Vážená paní,
podle Biografického slovníku Slezska a severní Moravy, Ostrava, 1997, seš 8, s. 95-96 žila v Krnově (Jaegerndorf) na přelomu 19. a 20. století malířská rodina Raidů. - Otec Anton Raida se narodil 21. 4. 1856 v Boboluskach v Polsku, 1883 se oženil s dcerou krnovského soukeníka a zakoupil si dům v Krnově.
Anton Raida působil jako malíř pokojů a kostelů a restaurátor, ale maloval též závěsné obrazy. Měl dva syny - Julia Jana Raidu (1896-1945) a Friedricha Karla Reidu, uváděného též jako Fritz Raida, viz záznam z databáze AB Art:
Raida Friedrich Karl
* 26.11.1888 Krnov (Bruntál) (Česká republika (Czech Republic))
+ 11.3.1981 Staffelstein (Německo (Germany))
malíř
národnost: německá
pohlaví: M
poznámky: Též jako Fritz Karl Raida
Friedrich Karl Raida studoval na akademii v Drážďanech u profesora R. Sterka a na akademii ve Vídni (1909-14) u profesorů R. Jettmara a A. Delinga, kde obdržel 1912 Grundelovu cenu za portrét. Studoval též na mistrovské škole u profesora K. Pochwalského. V letech 1914-16 a 1917-1945 působil v Krnově jako portrétista, krajinář, malíř náboženských obrazů a fresek. Od roku 1945 žil v Německu. Byl členem opavského spolku Vereinigung bildender Kuenstler Schlesiens, ostravského Kunstringu, brněnského spolku Schole a olomoucké skupiny Metznerbund. Vystavoval 1921, 1923 a 1930 ve spolku Vereinigung bildender Kuenstler Schlesiens ve Slezském zemském muzeu v Opavě. V letech 1915, 1918, 1927, 1930, 1931 a 1936 vystavoval s Kunstvereinem v Brně, 1935 vystavoval na výstavě Bundesausstellung v Krnově, v roce 1937 byly jeho obrazy na výstävě Soudobé německé umění v soukromém majetku opavském ve Slezském zemském muzeu v Opavě, 1942 vystavoval na výstavě Metznerbundu v Opavě. V Německu vystavoval v roce 1987 v Ansbachu.
Soubor obrazů Friedricha Karla Raidy se nachází v muzeu v Krnově a další soubor v Slezském zemském muzeu v Opavě. Jeho nástěnné malby v kostele v Hranicích a na radnici v Krnově byly zalíčeny.
Slovník Biographisches Lexikon zur Geschichte der Böhmischen Länder, München, 2000, Bd. 3, s. 376 uvádí, že Friedrich Karl Raida žil od roku 1946 ve Staffelsteinu (též Bad Staffelstein) v Bavorsku. Tvořil portréty, krajiny a knižní ilustrace. Získal několik ocenění, např. Medaili města Vratislavi v roce 1935.
Slovník Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler, Zwickau, 1970, s. 573 uvádí, že jeho bratr Luss (resp. Julius Jan) byl známý malíř miniatur.
Databáze Die deutsche Nationalbibliothek ho uvádí jako autora jedné publikace a spoluautora dvou publikací:
https://portal.dnb.de/opac.htm?view=redirect%3A%2Fopac.htm
Autor von
1 Publikation
1.12 Originalholzschnitte
Mosler, Raimund. - [s. l.] : [s. n.][Troppau] ( : [Heinz]), [um 1930]
Beteiligt an
2 Publikationen
1.Seele im Licht
Wittek, Bruno Hanns. - Berlin : Vera Verlagsanst., 1922
2.Das Lied vom schlesischen Landsturm anno 1915
Mohr, Franz Karl. - Jägerndorf : Selbstverl., 1915
Na internetu můžete narazit na upoutávky různých Raidových výstav v Německu (často spolu s dalšími autory), resp. na nabídku některých publikací o něm:
http://www.kis-badstaffelstein.net/fotoalbum-1_6.html
http://www.kis-badstaffelstein.net/rueckblick-2010.html
http://www.kis-badstaffelstein.net/publikationen.html
https://opacplus.bib-bvb.de/TouchPoint_touchpoint/search.do?methodToCall=quickSearch&Kateg=205&Content=BV039104874
http://d-nb.info/1019701234/about/html
http://www.amazon.de/Bildende-Kunst-Bad-Staffelstein-Band/dp/3935302010
S pozdravem
Eva Kmoníčková
informační služby
MZK Brno.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
30.10.2014 08:43
peter daubner píše:
Pondělí 04.04.2016 15:05
mám obraz od Fritza Raida velkost asi cca 20*35 cm je na ňom namalovaná katedrala s dvoma vežami a okolie kostola nič viac o tomto obraze neviem asi je malovaný olejom, ale ja amatér to neviem posúdiť.isto som vám dal minimum info,ale aj tak vás prosím o nejaký komentár a radu kde si môžem dať možno cenný obraz ohodnotiť?
Dakujem vám
PSK - admin píše:
Úterý 05.04.2016 09:58
Dobrý den, služba PSK neposkytuje odhady cen uměleckých předmětů, proto Vám nemůžeme dát přesnou odpověď na Váš dotaz. V e-mailu jsme Vám však poslali několik odkazů a rad, jak postupovat, když chcete nechat odhadnout cenu obrazu. Služba PSK
Miroslav Mužík píše:
Neděle 18.06.2017 17:04
Zajímal by mne další člen skupiny Metnerbund,Franz Helle z Wansdorfu. Co o něm víte?
PSK - admin píše:
Úterý 27.06.2017 17:13
Dobrý den,
bližší informace k malíři ze skupiny Metznerbund Franzi Hellovi z Varnsdorfu se nám nepodařilo najít. Jeho jméno se vyskytuje pouze v knize HABÁNOVÁ, Anna, ed. a ČEPELÁKOVÁ, Zdenka. Mladí lvi v kleci: umělecké skupiny německy hovořících výtvarníků z Čech, Moravy a Slezska v meziválečném období. Vyd. 1. V Řevnicích: Arbor vitae, 2013. 437 s. ISBN 978-80-7467-025-1 na stranách 34-35. Jde pouze o izolované uvedení jeho jména na plakátu k výstavě Metznerbundu, konané roku 1924 v Ústí nad Labem. Ani autorka zmíněné knihy dr. Habánová ve svých poznámkách nedohledala bližší informace o Franzi Hellovi.
Internet poskytuje ještě zprávu o prodeji obrazu tohoto autora při aukci, uskutečněném v únoru 2017. Viz https://www.galerieplatyz.cz/autori/franz-helle.
Miroslav Mužík píše:
Úterý 27.06.2017 20:13
Zajímal by mne malíř Jaroslav Kalivoda, který zemřel jako 22 letý talent při bombardování Valašského Meziříčí.
PSK - admin píše:
Pátek 30.06.2017 10:57
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. Nalézt ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/malir-jaroslav-kalivoda
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu