Malíř D. Bidnář
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se chtěl zeptat ohledně jednoho obrazu. Jedná se o zátiší vytvořené olejomalbou. Na obrazu je jméno D. Bidnář. Avšak toto jméno neumím nikde nalézt. Prosím o pomoc. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel ani nám se nepodařilo najít žádného malíře, který by se jmenoval D. Bidnář. Našli jsme pouze umělce se jménem Bednář, ale v těchto případech neodpovídalo osobní jméno, které nikdy nezačínalo na písmeno D. Jednalo se o Bednáře Ivana (1923-1996), Bednáře Jaroslava (1896 - ), Bednáře Karla (1912 - 1943), Bednáře Petra (1946 - ?). Malíře jsme hledali v biografických slovnících obecně i oborově zaměřených, volně na internetu a v digitální knihovně Kramerius http://kramerius.nkp.cz/ (digitální knihovna obsahuje digitalizované monografie a periodika, tedy o malíři mohl být vydaný např. článek).
Uvádíme Vám přehled použité literatury a zdrojů:
* MALÝ, Zbyšek, ed. a MALÁ, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-... Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1998- . sv. Prameny a dokumenty. ISBN 80-86171-00-0.
* TOMAN, Prokop, ed. Nový slovník československých výtvarných umělců. 3., značně rozš. vyd. V Praze: Tvar, 1947-1955. 3 sv.
* Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto, 1888-1909. 28 sv.
* TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. Praha: Paseka, 1999. 3 sv. ISBN 80-7185-248-1.
* Biografický lexikón Slovenska. Martin: Slovenská národná knižnica, 2002- . sv. ISBN 80-89023-15-0.
* biografický archiv World Biographical Index Online - licencovaná online databáze dostupná pro uživatele NK ČR, viz http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#wbi
S dotazem Vám doporučujeme obrátit se na Knihovnu Umělecko-průmyslového muzea, která je taktéž zapojena do služby Ptejte se knihovny (viz http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/knihovna-umeleckoprumyslove-musea-v-praze/). Je také možné, že se jednalo o místního malíře a mohlo by tedy být užitečné pátrat také ve vašem okolí.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.05.2013 09:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu