Malíř Bedřich Andrle
Text dotazu
Dobrý den, mohu získat informace o životě a díle
malíře Bedřicha Andrleho?
Odpověď
Dobrý den,
informace o životě a díle malíře Bedřicha Andrleho obsažené v encyklopediích a slovnících českého malířství jsou opravdu skromné. Jak se zdá, nejvíce jich nabízí Malá encyklopedie výtvarných umělců a architektů západních Čech.
Píše se zde:
"Andrle Bedřich, * 3-4-1904 v Dolní Lhotě, + 6.6.1967 v Bezděkově u Klatov.
Studoval soukromě 1 rok u J.Hlavína a 6 let u A.Kalvody. Jako krajinář působil v Bezděkově u Klatov. Byl členem SVU Marold v Praze. V letech 1939 - 40 vystavoval v Klatovech, Plzni, Přešticích, Sušici, Kdyni a v Janovicích.
Maloval krajinu Klatovska a Sušicka. Obrazy vytvářel přímo v krajině. Za motivy jezdil s malířským obytným vozem, který používal již J.Špillar a A.Kalvoda. Od r. 1945 byl členem SZVU v Plzni. Téhož roku na výstavě SZVU
(1925 - 50) v Plzni vystavoval olejomalbu Předjaří. Od 50.let pracoval téměř výhradně v Bezděkově u Klatov."
POTUŽÁKOVÁ, Jana. Malá encyklopedie výtvarných umělců a architektů západních Čech : 1945-1990. 1. vyd. Plzeň : Západočeské nakladatelství, 1990. s.19.
Další literatura, ve které je malíř B.Andrle zmíněn:
* Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-1997, I. A-Č, Výtvarné centrum Chagall, Ostrava. 1998.
* TOMAN, Prokop: Nový slovník československých výtvarných umělců, Praha.
1947
Jelikož téměř celý svůj život prožil malíř Bedřich Andrle v okolí Klatov, je možné, že Galerie Klatovy/Klenová: http://www.gkk.cz/cz/ a Vlastivědné muzeum Dr.Hostaše v Klatovech: http://muzeum.klatovynet.cz/ budou o životě a díle malíře lépe zpraveni a poskytnou Vám více informací než tištěné slovníky.
Obrátit se můžete také na Národní galerii v Praze: http://www.ngprague.cz/ či na Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze: http://www.upm.cz/.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.07.2008 10:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu