Malá edice poezie - seznam děl
Text dotazu
Dobrý den,
existuje někde seznam všech děl vydaných v edici Malá edice poezie od nakladatelství Československý spisovatel?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
nakladatelství Československý spisovatel vydávalo edici Malá edice poezie v letech 1961-1989 a mělo v ní vyjít 113 děl (informace čerpány ze stránky Slovník české literatury http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1635).
Nejjednodušší cestou, jak získat seznam děl v této edici, by byly ediční plány. Ty bohužel vycházely jen pro jednotlivé a navíc výběrové roky (např. 1961, 1972). Ucelenější práci tvoří kniha: Almanach 1949-1964: Československý spisovatel: k 15. výročí založení nakladatelství, kde jsou sice některá díla z edice uvedena, ale končí rokem 1964, což je v podstatě začátek vydávání edice.
Nejschůdnější cestou je tak vyhledání jednotlivých titulů v online katalozích, doporučujeme Vám Souborný katalog ČR, volně dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F. Zde stačí zadat do vyhledávacího pole "Malá edice poezie" a zobrazí se 159 výsledků. Toto větší číslo (než uváděných 113) je způsobeno tím, že záznam jedné knihy může být uveden dvakrát. To ale velmi snadno odhalíte, pokud si výsledky seřadíte např. dle roku vydání vzestupně. Odhalíte tak vedle sebe stejné tituly vydané v témže roce (např. Struny ve větru od Josefa Hory, 1961 - jedná se o tentýž titul, ale dvakrát zkatalogizovaný různými knihovnami, v katalogu má tak dva záznamy). Tak poměrně jednoduše odhalíte tyto "dvojáky".
Pokud byste měla s vyhledáváním v Souborném katalogu ČR problémy, dejte nám vědět.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.09.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu