makronka a laskonka
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je rozdíl ve slovech makronka (z francouzštiny) a laskonka, zda jde o český pojem pro "les macarons" nebo zda je laskonka druhem makronky. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podle záznamu v článkové bibliografii na www.nkp.cz  (báze ANL, viz níže) jsou laskonky českou specialitou a makronky jsou jim velmi podobné. Doložit  věrohodnost tvrzení v článku se nám  nepodařilo, protože zdroj informací nemůžeme ověřit.
Hlavní záhlaví   Strohmaierová, Andrea
Název   Větrníky a laskonky jsou české speciality : další díl seriálu Deníku a Českého rozhlasu Plzeň o tradičních řemeslech se zabývá cukrářstvím. Zájemci musí umět kreslit a mít fantazii. Řemesla na západě Čech / Andrea Strohmaierová
Popis (rozsah)   il.
Zdroj. dokument   Karlovarský deník. -- ISSN 1802-1069. -- Roč. 21, č. 92 (20120418), s. 5.
Srovnáme-li  recept na laskonky, tak jak ho uvádějí různé kuchařky a recept na makronky, jedná se o podobnost (podobnost čistě náhodná? ).
laskonky
2 bílky, 20 g jemného krupicového cukru, 90 g kokosové moučky, 2 lžíce nasekaných ořechů, 1 lžíce citronové šťávy, 250 g moučkové cukru, 125 g změklého másla, 1 lžíce Recept z knihy FORMÁČKOVÁ, Marie. Velká babiččina kuchařka. Praha: Československý spisovatel, 2010.
Recept na makronky z knihy Makronky. 30 receptů na dokonalý požitek. Bratislava: Slovart, 2012.
3/4 hrnku mletých mandlí, 1 hrnek moučkového cukru, 2 bílky z velmi velkých vajec,
1/4 hrnku krupicového cukru. 1/2 lžičky vanilkového extraktu,60 g másla změklého, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1 hrnek prosáklého moučkového cukru Francouzské macarons čili makronky nebo makaronky jsou zpravidla drobné mandlové "laskonky" slepované ochucenou náplní....Přestože patří dnes k francouzským chloubám pekařství, jsou pravděpodobně italským vynálezem a jejich název etymologicky souvisí s makarony...
Z názorů na různých chatech na internetu:
makrónka se vyznačuje také barevností, což překvapí zejména proto, že je z bílků. Do bílků se však mísí velké množství umělých barviv,  čím nepřirozenější, tím lepší. Těsto dále obsahuje jemně mleté mandle, jinak je co do složení makrónka blízkou příbuznou laskonky. Nerada by to však slyšela, sama sebe si totiž cení mnohem výš ...
Pravlastí  makrónek je Paříž. Moderní historie makrónek započala  cca před sto padesáti lety v cukrárně Ladurée na Champs Elysées, kde je dělají dodnes a jsou  vyhlášené. Avantgardistou v oboru byl  pařížský cukrář Pierre Hermé...
http://respekt.ihned.cz/c1-58858180-mac-jako-makronky
V Paříži zaručeně narazíte na ty nejlahodnější makronky. Macarons neboli makronky se v posledních deseti letech staly obrovským fenoménem v celé Francii.
Zásluhu na tom má hlavně slavný pařížský cukrář Pierre Hermé, který již dříve po celém světě známé sněhové pusinky vrátil na výsluní a své makronky začal prodávat ve specializovaných buticích...
Tohle sladké pečivo se dokonce vydává v sezonních kolekcích a příznivci křehkých moučníků netrpělivě očekávají nové chutě...
Jde o dvě mandlové pusinky spojené krémem, který buď chuť pusinky doplňuje, nebo je s ní v kontrastu. Cena makronek odpovídá náročnosti jejich přípravy. Na první pohled se může zdát, že výroba je velmi snadná, ale opak je pravdou a splnění všech kritérii je noční můrou mnoha cukrářů.
Správné makronky jsou nahoře křupavé, naprosto hladké, bez jakýchkoli prasklin a uvnitř vláčné a křehké. Ty pravé makronky se vám musejí doslova rozpustit na jazyku.
http://www.tyden.cz/rubriky/relax/apetit/makronky-jako-z-butiku_193659.html#.U_rytMV_tik
Další odkazy (internetové zdroje neověřujeme):
http://www.cuketka.cz/?p=2958
Ak prídete do Francúzska, určite neujdu Vašej pozornosti malé farebné cukrovinky vo väčšine miestnych cukrárni či pekárni. Macarons sú malé koláčiky všetkých farieb a chutí , o ktorých pôvode sa stále polemizuje. Jedni hovoria, že pochádzajú z francúzskej dedinky Cormery, z roku 791, iní tvrdia, že ich do Francúzska  priniesla Katarína Medici z Talianska, v roku 1533, keď sa vydala za Henricha II. História macarons alebo aj “Garbet” či “Paris macaron” v podobe aké ich poznáme dnes,  sa začala v cukrárni Ladurée, Pierrom Fontaines bratrancom Louis Ernest Ladurée (Wikipedia).
... všetci tí, ktorí mali možnosť ochutnať túto dobrotu,  budu teraz namietať, ale len pre predstavu -  chutia podobne ako naše laskonky...
http://www.jazykova-skola-nice.sk/general/francuzske-macarons
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.10.2014 12:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu