Makroekonomické statistiky - socialistické země
Text dotazu
Jaký byl vývoj hlavních makroekonomických veličin
(typu inflace, schodek státního rozpočtu, růst HDP apod.) v Maďarsku v době
kadárismu 1956-1989? Popřípadě kde se dají tyto informace získat, zda
vůbec?
Odpověď
Bohužel na jednom místě nikde soustředěné nejsou, v seznamu najdete
dostupnou literaturu, která je doplněna jednotlivými ststistickými údaji.
Literatura je rozdělena na Maďarsko a ostatní socialistické země,
domnívám se, že údaje by měly být k nalezení na webových stránkách státních
statistických úřadů jednotlivých zemí, které byly členy socialistické
soustavy.
Statistické údaje, včetně makroekonomických ukazatelů byly zveřejňovány ve statistických ročenkách jednotlivých zemí, které vycházely pod názvy např.:
Anuarul statistic al Republicii Socialiste Romania.
Rocznik statystycny PRL
Statističeskij ježegodnik
Narodnoje chozjajstvo SSSR
Statističesku godišnik na Narodna Republika B´lgaria
Statistisches Jahrbuch der DDR
Statistická ročenka ČSSR
Statistické údaje byly zveřejňovány i OSN (Economic Survey of Europe) -
vyd. 1971, 1976, 1981-1988. Objevovaly se i v časopisech Meždunarodnaja
žizň, Socialistická ekonomická integrace, Plánované hospodářství,
Hospodářské informace ze zahraničí
Literatura:
Maďarsko
Hungarian Statistical Yearbook 1990. Budapest, Hungarian central
statistical Office 1991.
Timár, Mátyás: Reflections on the economic development of Hungary
1967-1973.  Budapest, Akadémiai Kiadó 1975.
OECD Economic Surveys: Hungary. Paris, OECD 1991.
Friss, István: Reform of the economic mechanism in Hungary. Budapest,
Akadémiai Kiadó 1969.
Gadó, O.: The economic mechanism in Hungary - How it works in 1976.
Budapest, Akadémiai  1976.
Schüller, Alfred: Does Market Socialism Work? London, The centre for
reasearch into Comminist Economies 1988.
Ostatní socialistické země:
Soukup, Petr - Kasan, Jan: Tvorba cen v zemích RVHP. Praha, Horizont 1979.
Rada vzájemné hospodářské pomoci. Sborník dokumentů o vývoji a činnosti
RVHP (1971-1977). Praha, Svoboda 1978.
Belovič, Alexander: Ekonomická integrácia krajín RVHP. Bratislava, Práca
1978.
Narodnoje chozajstvo socialističeskych stran v 1973 g. Moskva, Statistika
1974.
Průcha, Václav - Urban, L.: Hospodářský vývoj evropských zemí RVHP po roce
1970. Praha, Svoboda 1989.
Světová socialistická soustava v 60. a 70. letech. Praha, Academia 1989 - 3
díly
Světová socialistická soustava v 50. letech. Praha, Academia 1982. - 3
díly.
Doufám, že je toto dostačující, další spíše teoretické práce je možné najít
v katalogu knihovny na adrese http://library.vse.cz (pro prohlížení
katalogu stačí zvolit možnost HOST).
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
11.01.2010 10:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu