Maiuteická metoda Sokratova - dialog jako pedagogická metoda
Text dotazu
Dobrý den,
nikde se mi nepodařilo nalézt kvalitní vyjasnění maiuteické metody Sokratovy a podstatu, zásady, klady a zápory (pedagogického) dialogu podle Sokrata.
Odpověď
Dobrý den,
"maieutika
(Z řec. maieutiké techné, porodnické umění.) Maieutika, nerozlučně spojená s platónskou teorií rozpomínání*, základ dialektiky, je metoda Sokratova:  podobně jako jeho matka, která byla porodní bábou, <pomáhá na svět> myšlence, to jest vede svými otázkami  mluvčí k odhalení pravd, které v sobě  nevědomky nosí, jako například když v Menónovi klade mladému otrokovi otázky. Maieutickým duchem je nesena metodika vyučování, která zdůrazňuje nenahraditelnou hodnotu samostatného myšlení, ale shledáme se s ním  i v psychoanalýze".
zdroj: DUROZOI, Gérard et al. Filozofický slovník. Praha: EWA, 1994. s. 170.
Více o této metodě pojednávají knihy:
DE CRESCENZO, Luciano a PAPÍRNÍKOVÁ, Iva. Příběhy řecké filozofie: Sokrates a ti druzí. Praha: Dokořán, 2004.
NICOLA, Ubaldo. Obrazové dějiny filozofie. Překlad Naděžda Bonaventurová. Vyd. 2. V Praze: Knižní klub, 2011. 583 s. Universum. ISBN 978-80-242-3206-5.
KESSIDI, Feocharij Charlampijevič, MRÁZ, Milan, POŠMURNÝ, Oldřich a HEROLD, Vilém. Sókratés. Praha: Svoboda, 1980.
ODEHNAL, Ivo. Úvod do filozofie člověka. Brno: CERM, 2002. s. 37.
SCHWANITZ, Dietrich, PETŘÍČKOVÁ, Dana a PETŘÍČEK, Miroslav. Vzdělanost jako živý dialog s minulostí: vše, co musíte vědět, chcete-li rozumět přítomnosti. Praha: Prostor, 2013.
PAPROTNY, Thorsten. Stručné dějiny antické filozofie. Praha: Portál, 2005.
JOHNSON, Paul. Sokrates: člověk pro naši dobu. Překlad Jiří Svoboda. Druhé vydání. Brno: Barrister & Principal, 2016. 146 stran. ISBN 978-80-7485-082-0.
PATOČKA, Jan. Sókratés: přednášky z antické filosofie. 1. vyd. Praha: SPN, 1991. 158 s. Na pomoc učitelům. ISBN 80-04-25383-0.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2019 19:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu