Madeleine Jana Korbel Albright nar. 15. května 1937, Smíchov, Praha
Text dotazu
Dovoluji se dotázat, zda není známa adresa jejího rodného domu. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podle nám dostupných informací, žila rodina Korbelových, viz níže:
Losenovský palác (též dům U Labutí) je jedním z menších paláců na severní straně Hradčanského náměstí v Praze. Původně renesanční objekt vzniklý spojením dvou domů na konci 17. století byl kolem poloviny 18. století přestavěn barokně a v roce 1842 upraven klasicistně. Od roku 1964 je památkově chráněn.
Dva renesanční domy byly koncem 17. století spojeny a v polovině 18. století upraveny do podoby menšího městského paláce...
Ve 20. století byla budova využívána k bydlení, v letech 1945–1948 tu např. žila rodina diplomata Josefa Korbela (část dětství tu tedy prožila i jeho dcera Madeleine Albrightová)... V 60. letech bylo přízemí upraveno na vinárnu (architekti Pavel Kupka a Miloslav Matašovský) a restaurace U Labutí je tu stále...
„Madeleine“ není moje původní jméno. Narodila jsem se 15. května 1937 v nemocnici na Smíchově... Pokřtili mě jako první dítě Josefa a Anny Korbelových, ale nikdy mi tak neříkali. Moje babička mi přezdila „Madla“ podle postavy v populárním představení „Madla z cihelny“. Maminka, která měla zvláštní výslovnost, to pozměnila na „Madien“. Nejčastěji mi říkali „Madlenka“. Trvalo mi léta, než jsem přišla na to, jak se doopravdy jmenuji. Teprve když mi bylo deset a začala jsem se učit francouzsky, jsem našla podobu, která mi vyhovovala: „Madeleine“... Navzdory změnám jazyka a vlasti v mládí jsem svoje původní jméno nikdy nezměnila a moje osvědčení o americkém občanství i oddací list zní na jméno „Marie Jana Korbel“...
Rodina přestala používat „umlaut“ ve jméně Körbel v Anglii za druhé světové války.
Zdroj: ALBRIGHT, Madeleine Korbel a ŽANTOVSKÝ, Michael. Madeleine: "nejlepší ze všech možných světů". Praha: Práh, 2003. s. 12. ISBN 80-7252-079-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:90c79790-fe29-11e2-9439-005056825209
V domě na Hradčanském náměstí bydlela rodina Korbelových po návratu z Londýna po konci 2.sv.války.
Kde žili před první emigrací, resp. bezprostředně v době (1937), kdy se Madeleine Albright narodila, jsme nenašli.
Váš dotaz jsme konzultovali i s kolegyní ze spřátelené instituce, níže uvádíme další doplňující informace:
Jak M. Albrightová sama uváděla, narodila se na Smíchově. V roce 1937 byla nemocnice na Smíchově na Santošce, viz Stehlíkův historický a orientační průvodce ulicemi hlavního města Prahy, (doslov 1929), uvádí  v oddíle Sanatoria, na s. 536: SANOPZ, Smíchov, Santoška. Tel. 463-51. /Pozdější Státní sanatorium se v červnu 1989 odstěhovalo na Smíchově do Nemocnice Na Homolce./ Co se týká bydliště v době  narození, budete muset pátrat v rodném listě, pokud existuje, třeba v archivu sanatoria, kde by byla adresa uvedena.
Zkusili bychom také Archiv hlavního města Prahy nebo Židovské muzeum. Bohaté rodiny si za První republiky mohly vybírat sanatoria podle různých měřítek. Nemusely nutně bydlet ve stejné čtvrti.
Odkaz na fotky, bez přesnějšího popisku:
https://www.blesk.cz/galerie/zpravy-udalosti/331337/navrat-domu-madeleine-albright-v-praze-tady-vyrustala-jako-mala-maruska?foto=3
http://home.tiscali.cz/zavodsky/albright/ulabutia_v.JPG
http://home.tiscali.cz/zavodsky/albright/ulabitib_v.JPG
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.05.2022 07:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu