maďarská menšina
Text dotazu
maďarská etnická menšina na slovensku, v česku a v rumunsku
Odpověď
Dobrý den, k tématu maďarské menšiny v Čechách, na Slovensku a v Rumunsku můžete využít následující dokumenty (viz elektronický katalog NK ČR -
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
1) BAKK, Miklós. The Democratic Alliance of Hungarians in Romania. Budapest : Teleki László Foundation, 1998. 21 s. ; 30 cm. ISBN 963-03-4943-4.
2) KOCSIS, Károly. Hungarian minorities in the Carpathian Basin : a study in Ethnic Geography. Toronto : Matthias Corvinus Publishing, 1995, c1994. 212 s. : il., mapy ; 24 cm. ISBN 1-882785-04-5
3) EDROIU, Nicolae. The Hungarians of Romania. Cluj-Napoca : Fundaţia Culturală Română, 1996. 169 s. ; 22 cm. ISBN 973-577-015-4
4) Maďari na Slovensku (1989-2004) : súhrnná správa od zmeny režimu po vstup do Európskej únie / editori: Józef Fazekas, Péter Hunčík. Šamorín : Fórum inštitút pre výskum menšín, 2008. 501 s. : il.; 25 cm. ISBN 978-80-89249-16-9
5) IRMANOVÁ, Eva. Maďarská menšina na Slovensku a její místo v zahraniční politice Slovenska a Maďarska po roce 1989. Ústí nad Labem : Albis International, 2005. 316 s., [6] s. barev. obr. příl. : barev. portréty ; 23 cm. ISBN 80-86067-67-X
6) Maďarská menšina na Slovensku v procesoch transformácie po roku 1989 : (identita a politika) : teoretická a empirická analýza dát zo sociologicko-psychologického a historického výskumu/ Štefan Šutaj ... [et al.].  Prešov : Universum, 2006. 140 s. : il. ; 24 cm. ISBN 80-89046-41-X
7) FÁBRY, Viliam. Spolunažívanie Slovákov s Maďarmi. Bratislava : Eko konzult, c2008. 139 s. ; 21 cm. ISBN 978-80-8079-088-2
8) KUSÝ, Miroslav. Čo s našimi Maďarmi? : štúdie a reflexie. Bratislava : Kalligram, 1998. 229 s. ; 19 cm. ISBN 80-7149-200-0
9) GYURGYÍK, László. Changes in the demographic, settlement, and social structure of the Hungarian minority in (Czecho-)Slovakia between 1918-1998. Budapest, Teleki László Foundation 1999. 42 s. ; 29 cm. ISBN 963-03-7460-9
10) FÁBRY, Viliam. Je ohrozená identita maďarskej menšiny na Slovensku? Bratislava : Kubko Goral, 1997. 40 s. : il. ; 20 cm. ISBN 80-88858-28-3
11) SADÍLEK, Petr. Maďaři v České republice 1918-1992 = Magyarok a Cseh Köztársaságban 1918 - 1992. Praha : Svaz Maďarů žijících v českých zemích, 1993 (Praha : Grátis). 179 s. : tab. ; 20 cm. ISBN 80-900027-7-3
12) VARGA, Árpád E. Hungarian population of Transylvania between 1870 and 1995. Budapest : Teleki László Foundation, 1999. 68 s. ; 30 cm.
Nebo články z článkové databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl). Více článků získáte zadáním spojení maďar? and menšin? do pole předmět.
1) SCHUTZ, Peter. Budapešť a Bratislavu rozděluje problém menšin. In: Lidové noviny. ISSN 0862-5921. Roč. 11, č. 20 (19980124), s. 8
2) PODOLÁK, Peter. Demographical development of national minorities in Slovakia. In: Moravian Geographical Reports. -- ISSN 1210-8812.-- Roč. 5, č.
2 (1997), s. 10-21
3) WOLF, Karol. Dohoda mezi Slovenskem a Rumunskem vyhrocuje problém maďarských menšin. In: Mladá fronta Dnes. -- ISSN 1210-1168. -- Roč. 6, č.
175 (19950729), s. 7
4) MRÁZEK, Ondřej. Drtivá menšina : na jihu Slovenska roste napětí mezi Slováky a Maďary. In: Instinkt. -- ISSN 1213-774X. -- Roč. 5, č. 37 (20060914), s. 34-37
5) DOLEŽAL, Bohumil. Jak se žije Maďarům v sousedních zemích? In: Mladá fronta Dnes. ISSN 1210-1168.-- Roč. 13, č. 42 (20020219), s. A/10.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.04.2009 13:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu