Máchovo jezero
Text dotazu
Proč se Máchovu jezeru říká jezero a ne rybník
Odpověď
Dobrý den, proč se říká Máchovu jezeru jezero a ne rybník (podle původního názvu Velký rybník) zmiňuje hned několik stránek na internetu (viz. odkazy níže). Z jednoho z nich (http://www.machovo-jezero-koupani.cz/historie-jezera.php) cituji:
"Ve 30. letech přichází turistický spolek v Doksech s myšlenkou spojit rybník a jeho okolí se jménem Karla Hynka Máchy. Stalo se tak právě v době, která podobným záměrům moc nepřála. Název jezera se stal kolem roku 1928 předmětem národnostního střetu. Dlouhodobý spor se vyhrotil roku 1936, kdy Názvoslovná komise při geografickém komitétu Národní rady badatelské odmítla uznat změnu názvu Velkého rybníka.
Jméno se však přesto mezi lidmi uchytilo. Po druhé světové válce se Velkému rybníku už neřeklo jinak než Máchovo jezero. Název se posléze rozšířil na celý kraj."
http://www.hrad-houska.cz/machovo-jezero.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1chovo_jezero
Máchovo jezero, největší rybník v sev. Čechách (240 ha), na sev. okraji Doks. - Založil ho r. 1366 císař karel IV. pod prvotním jménem Velký rybník. Nepřesné pojmenování Máchovo jezero se vžilo až ve 20. stol. pod vlivem obliby básnického díla K.H.Máchy, jehož báseň Máj se váže k tomuto místu. Citováno z:
LUTTERER, Ivan, MAJTÁN, Milan, ŠRÁMEK, Rudolf. Zeměpisná jména Československa. Slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. Praha: Mladá fronta, 1982.
Dalším zdrojem informací, které Vás zajímají, je: Máchův kraj celoročně. Máchův kraj. Tradiční turistický průvodce. Doksy: Město Doksy, 2006. Z něj cituji:
"...A pak je tu Velký rybník...skála na břehu jezera, od roku 1910 nazývaná Jarmilinou,...a zde, jak je v Máji uvedeno, ukončila ve vlnách jezera svůj život....Ve 20. a 30.letech 20. století sílily z české strany tlaky přejmenovat Velký rybník na Máchovo jezero....Po roce 1945 zmizel z povědomí lidí Velký rybník a zůstalo pouze Máchovo jezero...."
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.12.2009 13:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu