Má dnes edice Karavana nějakého pokračovatele?
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli má dnes edice Karavana nějakého pokračovatele, nebo jestli existují i dnes edice se zaměřením na literaturu pro děti a mládež? A zda-li už v druhé polovině 20.st. někdo taktéž vydával populární literaturu kromě edice KOD?
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se mi zjistit, že tzv. třetí edice Karavana byla pod Albatrosem obnovena v roce 1999 a v letech 1999–2007 v ní vyšlo ještě 13 titulů, zejména s fantasy tématikou. Od roku 2007 edice neexistuje. KOD fungovala ještě v roce 2013.
Edice se zaměřením na literaturu pro mládež dnes samozřejmě existují, jenom Albatros jich má hned několik (Ahoj děti dobrou noc!, ale pozadu není ani Mladá fronta (tam ale, stejně jako v jiných nakladatelstvích - Academia, Dům knihy, Paseka, Host, Baobab, Olympia, atd. - vychází literatura pro děti a mládež mimo ediční řady). Populárně-naučnou edici "Už to vím!" má například Argo.
V druhé polovině 20. století byla knižní tvorba pro děti výrazně zatížena dobovou atmosférou a edice příliš nefungovaly, drtivá většina z nich byla zrušena a pomalu se obnovovaly zas v 90. letech. Posílám odkaz na zajímavý článek o vývoji literární tvorby pro děti http://www.ucl.cas.cz/edicee/data/dejiny/dcl_1945-1989/II/literatura%20pro%20d%C4%9Bti.pdf.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
21.05.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu