Má ČR nějaká území mimo hranice našeho státu?
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat, zda má ČR nějaká území mimo hranice našeho státu (teoreticky ambasády v zahraničí, část v nizozemském Naardenu...)? A co pobřežní vody? Děkuji za odpověď, hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
území zastupitelských úřadů (velvyslanectví, vyslanectví, ambasád) jsou součástí přijímacího státu (státu,  kde se nacházejí). Exteritoriální jsou v tom smyslu, že orgány přijímacího státu, nesmějí na území zastupitelských států, vstoupit bez výslovného souhlasu.
Co se týká území v Naardenu, kostel, kde se nachází hrob Jana Ámose Komenského, je od roku 1933 pronajímán ČSR za částku 1 holandského guldenu za rok, s tím, že má povinnost ho udržovat a opravovat. Tato úmluva byla přerušena za 2. světové války a po roce 1948 do roku 1989, byly vztahy mezi Holandskem a ČSR ochromené.  Památník a Muzeum Jana Ámose Komenského, jsou řízeni nadací Stichting Comenius Museum, podle dohody české vlády a městem Naardenem.
Česká republika má přístavní území ve Svobodném a hanzovním městě Hamburku a to od roku 1929. Jedná se o nevypověditelnou smlouvu od 2. 11. 1929 na 99 let. Tedy do roku 2028, stavby jenž jsou na tomto území jsou ve vlastnictví České republiky.
Dále ČR vlastnila do roku 2016, území dna mořského oceánu 75 000 km2. Podrobnosti najdete v posledních čtyřech odkazech níže.
Použité zdroje
https://cs.wikipedia.org/[…]/Zastupitelsk%C3%BD_%C3%BA%C5%99ad
https://www.mjakub.cz/pamat[…]omenskeho-v-naardenu?idm=42
https://www.comeniusmuseum.nl/cz/organizace.php
http://www.rvccr.cz/[…]/pristavni-uzemi-cr-v-hamburku
https://www.mpo.cz/[…]/
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/more-ceske-republiky
http://www.enviweb.cz/56870
https://www.ctidoma.cz/zpra[…]ne-a-proc-jsme-o-nej-prisli
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.02.2021 19:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu