M. D. Rettigová
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu, ve kterých
knihách bych se mohla dočíst o didaktických a výchovných snahách Magdaleny
Dobromily Rettigové. A potom jestli bych si někde mohla vypůjčit její díla
přepsaná do současného písma a ne jen ve švabachu.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Magdalena Dobromila Rettigová, dívčím jménem Artmannová, (31. ledna 1785 Všeradice - 5. srpna 1845 Litomyšl) byla českou buditelkou a spisovatelkou, autorkou kuchařek, básní, divadelních her a krátkých próz. Dodnes je známa především jako autorka knihy Domácí kuchařka.
Školu nenavštěvovala, matka ji vyučovala sama, a to německy. Do svých 18 let proto neuměla česky, ale díky manželství s českým buditelem a spisovatelem J. A. S. Rettigem, do něhož vstoupila roku 1808, se z ní stala vlastenecky orientovaná buditelka. J. A. S. Rettig zastával jako právník funkci radního v několika městech, zejména ve východních Čechách. Rettigová s ním tak pobývala v Přelouči, Ústí nad Orlicí, Rychnově nad Kněžnou.
V roce 1834 se Rettigovi přestěhovali do Litomyšle a i tam patřili k prvním iniciátorům národně obrozeneckého hnutí.
Zde se Rettigová věnovala zejména výchově dívek. Ve svých kurzech je učila vaření a domácím pracím, půjčovala jim české knihy a předčítala jim z nich.
Stála u všech významných kulturních akcí svého okolí a referovala o nich jako dopisovatelka časopisu Květy. Osobně se setkala s Palackým a Jungmannem, s mnoha vlastenci vedla korespondenci.
Rettigová také pokračovala ve vydávání zpravidla mravoučných povídek, které byly určeny především dospívajícím dívkám. Snažila se ovšem šířit vzdělání a vlastenecké cítění žen i prakticky. Organizovala společenské kroužky a tzv. kávové společnosti, kde se četlo a diskutovalo, ale probíralo také vedení domácnosti, vaření, či vyšívání.
Výhradním vydavatelem jejích děl a jejím přítelem byl Jan Hostivít František Pospíšil, královéhradecký knihtiskař a nakladatel.
Rettigová postupně vydala několik knih povídek pro mládež, které byly určeny především dospívajícím dívkám, později se věnovala literatuře prakticky zaměřené. Její tvorba nikdy nedosáhla velkých uměleckých kvalit, přesto má Rettigová velký význam na šíření národního vědomí v ženském měšťanském prostředí, a sice díky její Domácí kuchařce, kterou cíleně rozšiřovala mezi ženami český jazyk.
zdroj :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Magdalena_Dobromila_Rettigov%C3%A1
Pro poučení a základní přehled o díle a osobnosti M.D.Rettigové bychom Vám doporučili knihu Domácí kuchařka, Praha : Odeon,1986. Součástí knihy je i "Čtení z Magdaleny Dobromily Rettigové"- úkázky z beletristického díla a čtení o její osobnosti.
V katalogu NKC Národní knihovny knihu naleznete pod signaturou II 39140, http://www.nkp.cz .
Z novějších vydání jejích knih uvádíme :
-Domácí kuchařka, aneb, Pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské / Magdalena Dobromila Rettigová.Brno : Centa, c2005.398 s.
-Domácí kuchařka / Magdalena Dobromila Rettigová. Praha : Ikar, 2004. 389 s.
-U stolu s paní M.D. Rettigovou / Joza Břízová ; Věra Vostřebalová:
Magdalena Dobromila Rettigová, předml. ; fot.: Olga Davidová a St. Němec.1. vyd.  Praha : Práce, 1972. 243, [3] s.
- Johanides, Josef, Magdalena Dobromila Rettigová. 1. vyd. Rychnov nad Kněžnou : Městský úřad ; Ústí nad Orlicí : Městský úřad ; Litomyšl : Městský úřad, 1995.
-Magdaléna Dobromila Rettigová (1785-1845) : Literární pozůstalost (fragment) : [Soupis] / Zprac. Jan Wagner. Praha : Lit. archiv Nár. muzea, 1963.
-Památce M.D.Rettigové Spolek paní a dívek v Litomyšli 1925.
Knihy si můžete vypůjčit s platnou průkazkou čtenáře NK ČR, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_vypsluzby.htm .
odkazy :
http://www.spisovatele.cz/magdalena-dobromila-rettigova
http://www.rozhlas.cz/brno/poradykat/_zprava/211834
Se svým dotazem se můžete obrátit také na Národní pedagogickou knihovnu Komenského: http://www.npkk.cz/
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2011 12:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu