Lze někde dohledat dokument, kterým E. Beneš povolil vstup do země mé tetě z WAC v roce 1946?
Text dotazu
Dobrý den.
Má teta se jmenovala Henriette Horak (1912 -15. 12. 1992) a byla majorem ve WAC - americký Ženský armádní sbor, úzce spolupracovala s generálem Eisenhowerem - byla jeho pobočnicí a zapisovatelkou. Zúčastnila se i Jaltské konference. Vše co o ní vím je především z novinových článků, které psaly o WAC, z ročenky Oregon Univerzity a pár útržkovitých informací od rodiny. Má současná teta M. si vzpomněla, že v roce 1946 Žádala Henriette Horak o povolení vstoupit do země - toto povolení jí měl vydat prezident Edvard Beneš. Prosím, dal by se někde tento dokument dohledat, popřípadě, máte-li jiné informace o tetičce Horak, popř. mohli mě nasměrovat někam blíže, moc byste mi pomohli. Zatím mi zůstává velkou neznámou, i když to byla bezesporu velká osobnost naší rodiny a zřejmě i velká postava amerických vojenských dějin. Díky
Odpověď
Vážená paní,
Vaše teta byla bezesporu velmi zajímavá dáma. Obávám se ale, že naše knihovna Vám ze svých vlastních zdrojů Vaši otázku nedokáže zodpovědět. Doporučuji Vám ale obrátit se na Archiv bezpečnostních složek ČR (https://www.abscr.cz/) v němž byste, předpokládám, mohla s vysokou pravděpodobností uspět. Archiváři z ABS ČR navíc ve svých podrobných rešerších odkazují nejen na své vlastní archiválie, ale i na materiály dalších institucí. Proto lze tuto instituci jednoznačně doporučit jako startovní bod k Vašemu pátrání po osudech tety Henrietty.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
05.08.2021 10:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu