Lykúrgovy zákony, Lykúrgos
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych se dozvědět co jsou to Lykurgovy zákony. Stačí krátké vysvětlení pro neodborníka a popřípadě odkaz na literaturu.
Odpověď
Lykúrgos žil údajně kolem r. 800 př. n. l. a dal "ústavu" a zákony starověké obci Spartě. Byl to patrně místní bůh, později uctívaný jen jako polobůh - héros. Je tedy chápán jako polomytická postava, proto se činy jemu připisované nepokládají za historicky jisté. L. prý rozdělil všechny spartské pozemky rovným dílem všem plnoprávným občanům a zavedl královskou vládu. Antická tradice mu přisuzovala většinu spartských zřízení zaměřených na posilování vojenské zdatnosti spartských bojovníků.
Prameny:
Slovník antické kultury, Praha 1974;
Encyklopedie antiky, Praha 1973
Obě knihy uvádějí podrobné soupisy literatury k antice.
Lykúrgův životopis napsal Plútarchos (žil asi v letech 50-120 n.l.), existuje český překlad jeho paralelních životopisů:
Životopisy slavných Řeků a Římanů. 1. [díl / autor:] Plutarchos ; z řec. orig. Bioi paralleloi přel. [kol.] ; uspoř., předml. Plútarchos a jeho životopisy a poznámky naps. Josef Češka. -- 1. vyd.. -- Praha : Odeon, 1967 (Mír 1). -- 834, [3] s. ; 8°. -- (Živá díla minulosti ; Sv. 49)
Obálka a vazba: Zdeněk Sklenář -- 13000 výt.
Resumé: První díl paralelních antických biografií, díla, kterým chtěl autor připomenout Římanům řecké prvenství v antické vzdělanosti (vedle slavného Řeka je postaven a s ním srovnáván slavný Říman, přičemž volba dvojic je motivována podobnými životními osudy a stejnými nebo podobnými charakterovými rysy). První díl prvého úplného českého vydání tohoto díla obsahuje tyto dvojice životopisů: Théseus a Romulus, Lykúrgos a Numa, Solón a Publicola, Themistoklésa Camillus, Aristeidés a Cato Starší, Kimón a Lucullus, Periklés a Fabius Maximus, Alkibiadés a Coriolanus, Pelopidás a Marcellus, Pyrrhos a Marius. Sertorius a Eumenés, Filopoimén a Titus Flaminius, Aemilius Paulus a Tímoleón, Ágis a Kleomenés a bratři Gracchové.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 17:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu