Ludvík XVI. a jeho dvůr
Text dotazu
Dobrý večer, potřebovala bych najít bližší informace o rodině Ludvíka XVI. - děti, milenky, potomci. Pak také jak vypadal královský dvůr za jeho vlády a jaké slavné osobnosti na dvoře působily. Děkuji
Odpověď
Ludvík XVI. (1754-1793) nebyl tyran, byl mírumilovný a měl soucit s trpícími, nepotrpěl si na luxus.  Bohužel byl příliš nerozhodný a neuměl prosadit svou. Nedokázal omezit extrémně nákladný provoz královského dvora a zejména své manželky Marie Antoinetty (1755-1793), dcery rakouské císařovny Marie Terezie.  Paradoxně na počátku revoluce stál na vrcholu moci a byl mezi lidem oblíbený, přesto byl nakonec svržen z trůnu a skončil na popravišti. Plná jedna pětina zemědělské půdy patřila šlechtě, privilegované vrstvě, která nemusela odvádět daně, takže většina ostatního obyvatelstva (měšťané a rolníci) nedokázali mnohdy uživit své rodiny a trpěli hladem. Proto se mezi nimi začaly šířit myšlenky osvícených filozofů o rovnosti před zákonem, lidských právech a svobodě, které nakonec vedly k pádu Bastily a Francouzské revoluci.
Jednou z nejvýznamnějších osobností u dvora Ludvíka XVI. byl generální kontrolor financí Anne Robert Jacques Turgot, baron de l’Aulne, který spolupracoval na Diderotově a d’Alembertově Encyklopedii. Společně se svým panovníkem se snažil rozbít zbytnělé struktury a zmírnit bídu prostého lidu. Reformy se samozřejmě nesetkaly s pochopením privilegovaných vrstev, proti Turgotovi se spřádaly intriky a král ministra odvolal.
Ludvík XVI. trpěl patrně fimózou, zúžením předkožky, které mu bránilo při plnění manželských povinností, nebyl ani nijak náruživý. Když v roce 1774 usedl na francouzský trůn, byl již čtyři roky ženatý s Marií Antoinettou, jejich manželství ještě pravděpodobně nedošlo naplnění. Nedá se tedy předpokládat, že by si vydržoval milenku. U dvora sice žila madame du Barry, milenka krále Ludvíka XV., Marie Antoinetta ji ale nesnášela, hned po smrti Ludvíka XV. byla převezena do kláštera Pont-aux-Dames. Nakonec skončila i ona na popravišti.
V roce 1777 postoupil Ludvík XVI. nezbytnou operaci, kterou dlouho odkládal a manželský život královského páru se začal normalizovat. Roku 1778 se narodila dcera Marie Terezie Charlotta, v roce 1781 následoval první syn, který bohužel brzy zemřel, v roce 1785 druhý syn, pozdější Ludvík XVII. a v roce 1786 ještě dcera, Žofie Helena Beatrice.
Historikové pokládají Ludvíka XVI. za čestného a vzdělaného člověka s dobrými úmysly, který se stal obětním beránkem revolucionářů. Vystupoval často nerozhodně, nedokázal řešit finanční krizi a v době všeobecné nouze žil se svou manželkou v přepychu, který dráždil.
Použité zdroje
THOMA, Helga. Z trůnu na popraviště: tragický konec korunovaných hlav. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2000. 254 s. ISBN 80-7202-589-9.
THOMA, Helga. Metresy francouzských králů. Vyd. 1. Praha: Ikar, 1997. 214 s. ISBN 80-7202-092-7.
BORDONOVE, Georges. Ludvík XVI.: král mučedník. Vyd. 1. Praha: Brána, 2003. 242 s. ISBN 80-7243-198-6.
Toulky minulostí světa. 7. díl, [Evropa v konfliktech, osvícenství, Francouzská revoluce, napoleonské války, barok] / editor Zdeněk Volný. Vyd. 1. Praha: Via Facti, 2005. 223 s. ISBN 80-239-4959-4.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Kladno
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
03.04.2017 21:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu