Ludolfovo číslo
Text dotazu
Potřeboval bych dohledat tištěnou publikaci, vydanou do roku 1948, kde by bylo uvedeno Ludolfovo číslo (Pí) minimálně na 550 míst.
Odpověď
Nejpřesnější odhad konstanty pí (na 1120 míst) před příchodem počítačů učinili John Wrench a Levi Smith pomocí kalkulačky v roce 1949. John Wrench o tom píše v knize The Mathematics Teacher.
O objevení co nevíce čísel v posloupnosti konstanty se snažilo mnoho matematiků. Jedním z nejčastěji zmiňovaných je William Shanks. Ten na konci 19. stolentí během 15 let ručně spočítal 707 číslic konstanty, jak ale pozdější výpočty prokázaly, pouze 527 z nich bylo správně.
V roce 1946 pí ručně spočítal na 620 míst D. F. Ferguson, který později v lednu 1947 rozšířil pomocí kalkulačky číslo na 710 míst. V listopadu pak společně s Wrenchem spočítali 808 míst konstaty.
Kniha v čestině:
BECKMANN, Petr. Historie čísla π. Praha : Academia, 1998. ISBN 80-200-0655-9
Knihy v angličtině:
EYMARD, Pierre a
Jean-Pierre LAFON. The number Pi. [S.l.] : American Mathematical Society, 2004. ISBN 0821832468.
ARNDT, Jörg a
Christoph HAENEL. Pi Unleashed. New York : Springer, 2001. ISBN 3540665722.
POSAMENTIER, Alfred S. Pi : a biography of the world's most mysterious number. [S. l.] : Prometheus Books, 2004. ISBN
1591022002.
Stránky University of St. Andrews:
http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/Biographies/Shanks.html -
biografie W. Shankse
http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/HistTopics/Pi_chronology.html#s70 - přehled výpočtů čísla pí
Wikipedie:
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%AD_%28%C4%8D%C3%ADslo%29#cite_note-30
http://en.wikipedia.org/wiki/Pi#CITEREFArndtHaenel2006
Bohužel, žádné konkrétní knihy, které by vyšly před rokem 1948 a ve kterých by byla konstanta rozepsána, se mi nepodařilo najít. Našla jsem poze jediný článek od F. D. Fergusona "Value of pi" v časopise Nature z roku 1946, vol. 157, is. 346.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Knihovna Matematicko-fyzikální fakulty UK
Datum zadání dotazu
23.07.2013 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu