Ludmila Jankovcová
Text dotazu
Dobrý den, dostala jsem seminární práci na téma Ludmila Jankovcová, jenže o této političce nemohu sehnat žadné obsáhlejší informace. Proto mi spolužačka poradila, ať Vám napíši. Byla bych Vám vděčná za jakékoliv bližší informace o této ženě. Děkuji.
Odpověď
Ludmila Jankovcová:
Nar. 8.8.1897
Zemř. 5.9.1990
1919-23 vystudovala Vysokou školu obchodní v Praze.
1923-1939 pedagogicky působila na obchodních akademiích v Košicích, Teplicích a v Praze.
Od 1922 členka a funkcionářka soc. dem strany, za 2. světové války činná v domácím protinacistickém odboji.
1945-1948 členka předsednictva a místopředsedkyně Čs. sociální demokracie, představitelka levicového směru.
1947-1948 ministryně průmyslu /první žena v čs. vládě/
1948-1969 členka ÚV
1948-1963 kandidátka předsednictva KSČ.
1948-1954 ministryně výživy
1954-1963 místopředsedkyne vlády
1946-1964 poslankyně NS.
Pro své postoje v období 1968-69 byla v roce 1970 vyloučena z KSČ. V 70.-80. letech podporovala opoziční politiku a podepsala Chartu 77.
Zdroje:
Tomeš, Josef. Český biografický slovník 20. století. Praha : Paseka, 1999.
Churaň, Milan. Kdo byl kdo v našich dějinách 20. století. Praha : Libri, 1998.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
12.03.2008 12:51
Milan píše:
Úterý 01.12.2015 23:33
Tato figura byla nechvalně proslulá likvidátorka pivovarů po roce 1948, natáčel jsem několik rozhovorů se sládky, kteří působili po roce 1948 a neříkali o ní vůbec nic hezkého.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu